Честит празник, студенти!

Днес всички студенти празнуват. 8-ми декември е обявен за Студентски празник у нас и денят, в който Българската православна църква по стар стил е отбелязвала паметта на Светите Седмочисленици и сред тях свети Климент Охридски (25 ноември нов стил), считан за един от покровителите на българското висше образование.

Честването му започва през 1903 г. по повод на 15-годишния юбилей на единственото тогава в Княжество България Висше училище, датата става празник на всички студенти в България. Решението за празника е взето от Академичния съвет на Алма матер на 30 ноември 1902 г. Празнуването е отменено след 1944 г. и е заменено със 17 ноември, когато е Международният ден на студентите.

През 1962 г. празникът на Софийския университет на 8 декември е възстановен[1]. На заседание на Съвета на ректорите на 28 октомври 1994 г. е взето решение 8 декември да бъде неучебен ден и празник на българските студенти.

Бидейки неучебен ден, той обикновено се използва от студентите за празнични вечери и нощни купони, в които участват студенти от един поток или група. В част от случаите за „Осми декември“ се организират едно- или няколкодневни излети в курорти извън града на съответното висше училище.

От Столична община заявиха, че колите на столичния градски транспорт, обслужващи линиите 94 и 280, ще се движат през нощта на студентския празник. За времето между 24.00 часа днес до 5.00 часа на 9 декември. Център за градска мобилност ще осигури нощно движение по автобусни линии с номера 94 и 280.

От Комисията за защита на потребителите призовават гражданите да бъдат по-бдителни по време на избиране на оферти за предстоящите празници през месец декември.

По време на честването на Празника на студентите и при пътуванията, свързани с него, нарастват опасностите от тежки пътнотранспортни произшествия по вина и с участие на водачи на автомобили, превозващи компании от студенти. Основните рискови фактори са: превишена скорост, рискови изпреварвания, отнемане на предимство, управление от неправоспособни и употребили алкохол водачи. За да не се стигне до ситуация за пътна катастрофа, отговорността е основно на водачите, но и в голяма степен на спътниците им - колегите и приятелите от компанията.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини