Хиляди са във Витлеем за Рождество

Хиляди поклонници, туристи и местни християни дадоха днес началото на тържествата по случай Рождество във Витлеем, родното място на Спасителя, съобщи Асошиейтед прес.

Посетители са се скупчил около 15-метровото коледно дърво на площад Мангер, правят снимки и се наслаждават на слънчевото време. Главното събитие ще бъде среднощната коледна литургия в църквата "Рождество Христово".

Посрещането на Коледа във Витлеем е отколешна традиция, изобилстваща от пищни празненства и парадни шествия, в които взимат участие десетки хиляди поклонници, туристи и духовници от цял свят.

На Бъдни вечер се организира ежегодното коледно шествие, което преминава по улиците на Витлеем и през площада в центъра на Стария град, за да стигне до една от най-старите оцелели християнски църкви - базиликата "Рождество Христово", която е като магнит за християнските поклонници. Изградена е над пещерата, позната като Свещената крипта, където се смята, че е роден Божият син.

Днешният Витлеем е обграден от три страни от стена, издигната от Израел, за да спира палестинските нападения. Палестинците твърдят, че тя е навредила на икономиката им.

Израелското министерство на туризма съобщи, че се очакват 90 хиляди посетители за празника, което е изненадващо голям брой предвид глобалната икономическа криза и размириците в арабски свят.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини