Над 3000 на протестно шествие, зоват „Българийо, събуди се!"

С призива „Българийо, събуди се!" над 3 000 човека се включиха в протестното шествие, организирано от Българския национален съюз (БНС). Отправна точка бяха пилоните пред НДК.

Този митинг бе поредният в съботна „протестна" София. В ранния предиобед „тон дадоха" ВМРО пред парламента, последва ги Атака с митинга си пред БНБ, покрай който мина шествието на националистите от БНС.

Всичко това ставаше на метри от президентството, където всички власти в държавата се бяха събрали на КСНС, свикано от Първанов по повод Катуница.

Участниците в митинга на БНС изминаха разстоянието от НДК до Народното събрание и обратно, като почти целият маршрут беше плътно наситен с полицаи. Противно на очакванията, протестът премина мирно, без ексцесии. Събитието беше охранявано от изключително голям брой полицаи и жандармерия. Органите на реда бяха с бронежилетки, каски, щитове. Почти всички малки улички по трасето също бяха блокирани от жандармерията.

Още часове преди началото на протеста в района около НДК започнаха да пристигат автобуси със стотици служители на МВР. Те водеха специално обучени кучета - немски овчарки и ротвайлери.

В протестното шествие се включиха предимно младежи, симпатизанти на ВМРО и Атака. В началото на протеста Пламен Димитров от БНС призова участниците в него да не скандират расистки лозунги, да не употребяват алкохол, да не носят маски, макар че доста от протестиращите останаха със закрити лица.

Към полицаите пък бе отправен апел да се държат любезно с митингуващите.

Димитров обясни, че поводът за днешния протест е провелият се в крайна сметка ромски прайд, който по думите му е пълна провокация.

Ние сме тук, за да покажем, че българските младежи не са лумпени. Лумпените са тези, които се изправят пред българския народ, заяви той и изтъкна, че те са се събрали, за да изразят несъгласието с това, което се случва не през последните 22 години, а през последните 67 г.

Симеон Костадинов от БНС се обяви твърдо срещу циганския терор - терор, който е залял страната, окупирал всички малки населени места и унищожава българите. Ние, българите, в собствената си родина сме жертва на онова индийско и румънско племе, което е дошло тук, без никой да го е канил, каза той.

Според него случаят в Катуница не е криминален, а е етническа война, обявена от циганите срещу българския народ. С мощни възгласи „За България свобода или смърт!", „Няма да мълчим", „Българи - юнаци", протестиращите буквално заляха улиците по трасето на протеста.

Мнозина от тях бяха с черни тишърти с надпис „Не искам да живея в циганска държава".

Мощни освирквания получиха случайните минувачи, които не се включиха в призива „Елате с нас, протестът е за вас!". Аплодисменти обаче получиха възрастни хора, седящи по автобусните спирки, които станаха на крака и ръкопляскаха при преминаването на шествието.

Сред митингуващите имаше и футболни фенове, предвид скандиранията „Ушев прасе, днеска ще се мре!".

Чуха се още „Циганите на сапун", „Турците под ножа". Почти през цялото време протестиращите огласяха центъра на София, пеейки българския химн. На няколко пъти обаче те бяха прекъсвани от възгласи „Бойко, курво", „Борисов - педераст!".

Протестиращите преминаха и покрай сградата на парламента, която освен от металните заграждения, поставени рано тази сутрин, беше охранявана и от жива верига полицаи.

Крайна точка на протеста отново бяха пилоните до НДК, където от БНС поставиха и своите искания към управляващите. На първо място те поискаха равни права и задължения за всички български граждани, не само на хартия, но и на практика.

Друго искане е да бъде прекратена формата на привилегия, на етническа и верска основа. МВР да започне незабавни проверки в циганските махали, където преди дни техни жители излязоха с автоматично оръжие. За това настоя Пламен Димитров и допълни, че са необходими незабавни мерки срещу организираната циганска престъпност, както и полицаите да не бъдат подлагани на политически натиск, за да вършат работата си обективно.

От БНС поискаха още разследване на дейността на Български хелзински комитет, тъй като по думите на Димитров те разпалват расова нетърпимост срещу българите сред циганското и турско население в България. Да бъде разследвано и ДПС, което бе обвинено от БНС в шпионаж за чужди държави.

Димитров настоя и за финансова и всякаква ревизия на всички етнически партии, начело с Евророма и лидера й Цветелин Кънчев, както и всички НПО-та, сред които БХК, „Отворено общество", Фондация Толерантност.

Не на последно място БНС иска и промяна в Изборния кодекс и въвеждането на образователен ценз.

„Ние настояваме за възможно най-тежкото наказание за оня мангал Киро", заяви Симеон Костадинов, малко преди закриването на протеста и предупреди пловдивските и асеновградските прокурори да не си и помислят да го освобождават под какъвто и да е било претекст, защото БНС няма да го допусне.

С възгласа „Всеки ден ще е така до победата" протестът завърши.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини