Кабинетът отпусна 281 000 000 за финансиране на ЖП линията до Свиленград

На свое заседание днес правителството одобри отпускането на безвъзмездна финансова помощ от 281 млн. лв. за строежа на новата жп линия до Свиленград, съобщиха от пресслужбата на кабинета. 

Министрите дадоха съгласие Управляващият орган на Оперативна програма „Транспорт“ да подпише договор за финансиране на Държавно предприятие „Национална компания железопътна инфраструктура“.

С решението се предвижда управляващият орган в транспортното министерство да подпише договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на „Национална компания „Железопътна инфраструктура“.

Парите са за изпълнението на дейностите по проект „Електрификация и реконструкция на жп линия Пловдив-Свиленград, фаза 2: Първомай-Свиленград“. Това става факт преди окончателното одобряване на проекта от Европейската комисия.

Решението предвижда финансирането от 281 млн.лв. за реализирането на проекта да бъдат осигурени от недоговорен ресурс от Кохезионен фонд на ЕС чрез ОП „Транспорт“ или от други оперативни програми.
В случай на невъзможност това да се случи в пълния необходим размер, разликата в средствата трябва да бъде осигурена от държавния бюджет.

Преди Коледа премиерът Бойко Борисов даде акт 15 за отсечката Първомай-Димитровград на транспортния министър Ивайло Московски. В средата на декември при посещение в Димитровград министърът потвърди, че процедурата по избор на изпълнител на линията до Свиленград е в ход и се чака единствено финансирането.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини