Иран обяви, че е произведел ядрено гориво

Махмуд Ахмадинеджад. Според съобщението на Иранската агенция за атомна енергия, първият произведен в страната горивен прът вече е поставен в местния реактор за атомни изследвания

Иран обяви, че учените в страната са произвели ядрено гориво, предаде AП. До момента Западът се съмняваше, че Техеран е способен на подобно постижение.

Съобщението идва след като страната обяви, че е принудена да произвежда сама горивни пръти, тъй като не може да ги купува от чуждестранни пазари заради наложените й международни санкции, пише "Капитал".

Ядрените горивни пръти съдържат пелети обогатен уран, който осигурява гориво за атомните електроцентрали. Според съобщението на Иранската агенция за атомна енергия, първият произведен в страната горивен прът вече е поставен в местния реактор за атомни изследвания. Не се споменава дали прътът е бил зареден с пелети или е инсталиран празен за тестове.

Западният свят се опасява, че иранската програма за обогатяване на уран е насочена към разработването на атомни оръжия, което Техеран отрича.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини