От Турция: България най-после призна насилствената асимилация

Декларацията на българския парламент, която осъжда опита за насилствена асимилация на българските мюсюлмани по времето на комунистическия режим, получи широк отзвук в Турция.

Вчера депутатите приеха предложението на Иван Костов Народното събрание да се разграничи от насилственото изселване на български турци по време на така наречения Възродителен процес през 80-те години. В същото време народните избраници не признаха арменския геноцид.

Водещите турски телевизионни канали везднага съобщиха новината в централните си информационни емисии, предаде БНР. Частната телевизия НТВ подчерта, че приетата от българския парламент декларация е първият документ, с който официално се признава провеждането на асимилационна кампания от страна на българската държава и изтъкна значението, която тя носи в този смисъл.

"България официално призна извършването на асимилационна кампания срещу българските турци през 1984-1989 година", съобщи и телевизия СиЕнЕн-Тюрк. Канал Д, АВТ и други турски телевизии припомниха, че заради асимилационната кампания над 300 000 български турци са се изселили в Турция през 1989 г. по времето на покойния вече турски президент Тургут Йозал.

Приемането на такъв документ от българския парламент е един вид извинение към българските турци заради насилията, извършени срещу тях по време на комунистическия режим, коментираха турските медии.

Електронните медии изтъкват, че декларацията беше приета с мнозинство в парламентаи и подчертават, че националистката партия "Атака" не участва в гласуването.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини