Изтеглят от мрежата опасен салам - сее менингит

Опасни испански салами са залели магазините "Метро" в 11 европейски държави, в това число и България, в началото на годината. У нас вече са изтеглени от търговската мрежа, съобщиха от българския клон на веригата.

Европеската комисия съобщи, че колбасите съдържат опасната бактерия Listeria monocytogenes. Тя може да предизвика стомашно-чревни разстройства, болки в мускулите и ставите, висока температура, съобщиха Стандарт нюз и в."Труд".

Според лекарите микроорганизмът е най-опасен за хората с отслабена имунна система и може да доведе до развитие на енцефалит и менингит, както и до спонтанни аборти при бременни жени.

Първото съобщение за опасния салам е постъпило на 3 януари. Оплакали са се клиенти на магазин във Великобритания.
На 6 януари става ясно, че дадените проби са положителни за Listeria monocytogenes и се предприема изтегляне на саламите от всички магазини на веригата. Свалени от щандовете са четири вида колбаси, които са произведени за "Метро" от испанска фирма и се продават като собствената марка "Тапас" на немската компания.
От Българската агенция по безопасност на храните потвърдиха, че информацията е дошла до тях чрез общата система на ЕС на 11 януари.
“Разпоредил съм на всички инспектори проверки във веригите “Метро” за тези испански салами. Досега не са намерени такива”, обясни шефът на Агенцията по храните Йордан Войнов, цитиран от "Труд".

Българският клон на "Метро" потвърди, че е изтеглил от мрежата си вече опасните колбаси. Това са салама "Чоризо слайс", шунката "Серано слайс", "Серано резерва" и "Трио еспаньол слайс", всички под марката "Тапас". 

Преди стоката да бъде изтеглена от магазините у нас, вече са били закупени общо 955 броя от потенциално опасните продукта, уточни Елена Симеонова, пиар на търговската верига. Тя допълни, че в България информацията за опасния салам е изпратена още на 6 януари и тогава незабавно е започнало изтеглянето на продуктите. Веригата е огласила информацията публично едва в сряда, защото е изчакала Великобритания да я обнародва в Системата за бързо уведомяване за опасни храни на ЕС - RASFF.

От “Метро” - България, добавиха, че вече са изпратили имейли на всички свои клиенти, които са закупили опасните салами. Това е възможно, понеже клиентите на веригата пазаруват само ако имат потребителски карти. Българите, закупили опасните стоки, ще бъдат компенсирани срещу издадените им фактури, добавиха от търговската верига.

Опасните салами са премахнати в общо 11 държави - Белгия, Нидерландия, Великобритания, Русия, Чехия, Словакия, Унгария, България, Германия, Гърция, Португалия.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини