Намериха тракийски керамичен конник на Перперикон

Керамичен конник от края на 4-ти и началото на 3-ти век преди Христа е поредната ценна находка от светилището Перперикон в Източните Родопи. Справките показват, че това е едно от най-ранните изображения на тракийски конник, намирани досега. Находката беше представена от проф. Николай Овчаров, предава БНР.

Откритият паметник на културата внася нови щрихи по отношение на развитието на Перперикон в езическия период, категоричен е проф. Овчаров. На базата на структурата на керамиката съдът се датира в ранно-елинистическата епоха. Находката е парче от голяма урна с част от устието и е уникат по думите на проф. Николай Овчаров.

Върху него е изобразен конник в движение на ляво по един много странен начин на представяне, в който той е в профил, релеф, но същевременно лицето му е направено в анфас. В дясната си ръка той държи юздите на коня си, а в лявата ръка държи някакъв предмет, който е много неясен, но е твърде възможно това да е меч, защото няма продължение за копие отзад. Това нещо го прави един от първите конници, които познаваме в тракийското изкуство, обясни Овчаров.

Находката е открита на около 300 метра по права линия от скалния хълм, носещ местното име Бешик тепе. Местност, особено привлекателна за иманярите в края на 90-те години. Откритият паметник на културата ще бъде част от петата годишна археологическа изложба, която ще се открие на 14 февруари в деня на археолога.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини