В Димитровград търсят начин да върнат избягалите лекари

Много лични лекари и специалисти от болницата се отзоваха на поканата за среща с управата на града

Начин да върне специалистите, напуснали димитровградската болница ще търси кметът Иво Димов. Това стана ясно на среща с лекари от всички звена на здравеопазването в Димитровград, инициирана от Димов. Градоначалникът се ангажира да води лични разговори с всеки един от осемте специалисти. Идеята е тук отново на работа да бъдат привлечени тези медици, които сега работят в болници в региона и областта. Сред напусналите в послените години лекари са д-р Милева, д-р Пракова, д-р Црънчев, д-р Алакушев, д-р Михайлов и др.

Че МБАЛ "Св.Екатерина" е в сериозно финансово затруднение стана ясно на срещата още. Приходите й от клинични пътеки от 2009-та до 2011-та година са намалели с 800 000 лв. Намалели са и самите клинични пътеки, по които са лекувани пациентите. От 125 през 2009-та, през 2011-та броят им е 87. Това е довело и до загуба на лекувани хора с близо 1 400 за три години.

Промените в здравеопазването няма как да се случат без вашето участие, обърна се Димов към медиците и ги призова открито да споделят проблемите. Кметът за пореден път подчерта, че ще направи всичко възможно да върне МБАЛ "Св.Екатерина" на нивото от преди няколко години. Той предложи да бъде формирата и работна група от специалисти от различни звена, с която заедно да се решават наболелите въпроси.

След двучасови дебати медиците и общинската управа стигнали до решението в съветът по здравните въпроси да бъдe от 7 члена в нея да влезнат шефът на Здравната комисия към ОбС д-р Вълчо Митрушев, управителят на Медицинския център Елисавета Стефанова, на МБАЛ „Св. Екатерина"  Здравко Наков, както и лекарите Георги Шуманов, Валентин Палашев, Дарин Шишманов и Роман Ризов.

Според шефът на димитровградската болница д-р Здравко Наков, основният проблем си остава липсата на кадри, здравното заведение е на кричитчвия минимум в това отношение. Друго, което според Наков пречи на нормалната работа на МБАЛ е липсата на високоспециализирана апаратура. Управителят подчерта, че причина за лошото състояние на болницата са и реформите, направени в сферата на здравеопазването в последните години.

Според председателят на Общинския съвет Стефан Димитров, ясно е че имаме качествени лекари в Димитровград. Доказателство за това е факта, че когато отидат на работа в друга болница, те заемат високи постове. Димитров се надява състоянието на здравеопазването в общината да се подобри в следващите четири години.

Какви проблеми поставиха лекарите пред управата на Общината не стана ясно, тъй като след встъпителните слова срещата бе закрита за журналисти.

Т.Милева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини