9 °C

В Димитровград търсят начин да върнат избягалите лекари

Много лични лекари и специалисти от болницата се отзоваха на поканата за среща с управата на града

Начин да върне специалистите, напуснали димитровградската болница ще търси кметът Иво Димов. Това стана ясно на среща с лекари от всички звена на здравеопазването в Димитровград, инициирана от Димов. Градоначалникът се ангажира да води лични разговори с всеки един от осемте специалисти. Идеята е тук отново на работа да бъдат привлечени тези медици, които сега работят в болници в региона и областта. Сред напусналите в послените години лекари са д-р Милева, д-р Пракова, д-р Црънчев, д-р Алакушев, д-р Михайлов и др.

Че МБАЛ "Св.Екатерина" е в сериозно финансово затруднение стана ясно на срещата още. Приходите й от клинични пътеки от 2009-та до 2011-та година са намалели с 800 000 лв. Намалели са и самите клинични пътеки, по които са лекувани пациентите. От 125 през 2009-та, през 2011-та броят им е 87. Това е довело и до загуба на лекувани хора с близо 1 400 за три години.

Промените в здравеопазването няма как да се случат без вашето участие, обърна се Димов към медиците и ги призова открито да споделят проблемите. Кметът за пореден път подчерта, че ще направи всичко възможно да върне МБАЛ "Св.Екатерина" на нивото от преди няколко години. Той предложи да бъде формирата и работна група от специалисти от различни звена, с която заедно да се решават наболелите въпроси.

След двучасови дебати медиците и общинската управа стигнали до решението в съветът по здравните въпроси да бъдe от 7 члена в нея да влезнат шефът на Здравната комисия към ОбС д-р Вълчо Митрушев, управителят на Медицинския център Елисавета Стефанова, на МБАЛ „Св. Екатерина"  Здравко Наков, както и лекарите Георги Шуманов, Валентин Палашев, Дарин Шишманов и Роман Ризов.

Според шефът на димитровградската болница д-р Здравко Наков, основният проблем си остава липсата на кадри, здравното заведение е на кричитчвия минимум в това отношение. Друго, което според Наков пречи на нормалната работа на МБАЛ е липсата на високоспециализирана апаратура. Управителят подчерта, че причина за лошото състояние на болницата са и реформите, направени в сферата на здравеопазването в последните години.

Според председателят на Общинския съвет Стефан Димитров, ясно е че имаме качествени лекари в Димитровград. Доказателство за това е факта, че когато отидат на работа в друга болница, те заемат високи постове. Димитров се надява състоянието на здравеопазването в общината да се подобри в следващите четири години.

Какви проблеми поставиха лекарите пред управата на Общината не стана ясно, тъй като след встъпителните слова срещата бе закрита за журналисти.

Т.Милева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 21.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще е най-добре, ако се отдадете на пълна почивка. Позволете си го дори само през един ден от седмицата. Помислете за себе си и за неща, които да ви освежат. Предложение за вечерта ще ви мотивира за промяна на външния ви вид. Не пренебрегвайте онова, което ви предлага сърдечния партньор.
21 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се чувствате в добра физическа и психическа форма и наред със своите задачи ще се включите активно в решаването и на обществените. Ще изпълните както своите, така и очакванията на другите към вас. Волята ви ще укрепне, ще се освободите от съмненията и тревогите си, а пътя ви ще стане по-ясен.
21 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Каквито и усилия да ви струва това останете си в къщи днес и се опитайте да бъдете максимално полезни на себе си и на семейството си. Със свежото си чувство за хумор ще успеете да създадете приятна атмосфера около себе си. Поканете приятели на вечеря и се забавлявайте.
21 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще посветите времето си в проучване на нова дейност, от която очаквате добри доходи. За да напреднете по-бързо се съветвайте с хора, които са запознати с материята и се ползвайте от опита им. Изчистете съзнанието си от тревожни мисли и се посветете на главното, ще успеете.
21 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Пригответе се за работа. Неотложни ангажименти ще приковат вниманието ви. Умората обаче, ще ви накара да потърсите пътища за развлечения и релаксация. И независимо от всичко трябва да се погрижите за дома, децата и родителите си. Останете търпеливи, запазете спокойствие.
21 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Доброто сътрудничество, което градите с партньорите ви се отразява позитивно на мисленето, работата и печалбите ви. Но мислете за себе си, бъдете по-рационални по отношение изразходването на енергията си и не се разпилявайте излишно. Романтично запознанство и начало на дълга връзка.
21 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Поради многото си ангажименти днес ще решавате проблемите си в движение, но грижата ви за другите ще е от първостепенна важност за вас. Възможни са затруднения от технически характер, но ще се справите. Отношенията с човек от обкръжението ви могат да се изгладят с компромиси и от двете страни.
21 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нерешени проблеми от личен характер ще ви занимават и привеждат в активност. Бъдете прагматични и не отхвърляйте съвети и помощ. Чуждият опит също може да ви бъде полезен. Сигурно е, че няма да пренебрегнете интересите си и ще ги отстоявате докрай. Здравето ви се нуждае от повече грижи. Нуждаете се от повече ведрина в живота си.
21 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще постигнете спокойствие и ще балансирате по важност приоритетите си. Наред с това ще се погрижите за дома и семейството си. По отношение на общ проблем ще трябва да предприемете по-решителни стъпки за да го приключите в срок и добре за всички ви. Очакванията ви ще се сбъднат и ще се поздравите с успех.
21 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
За да не останете разочаровани, не хранете прекалени очаквания към никого. Ще бъдете щастливи, ако станете по-малко претенциозни към другите. Отнесете се великодушно към стоящите по-долу от вас и ги насърчете. Проблем може да се окаже неразбирането, което ще срещнете от специален за вас човек. Имайте търпение и не налагайте мнението си.
21 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще въвеждате ред в делата си и без затруднение ще създавате нови познанства. Наред с това ще преосмислите отношенията си с някого, който с поведението си влияе деструктивно на мислите и решенията ви. Следвайте разума и сърцето, това ще ви помогне с достъпни средства да постигнете намеренията си.
21 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Вероятно интуицията ви подсказва да си останете в къщи днес. От друга страна не е изключено ваши добри приятели да ви отправят съблазнително предложение за веселба навън. Делови ангажименти също ще ви изкушават да напуснете леглото днес.
21 яну 2021
Последни новини