Идва сибирски студ

България е в пика на зимата, предупреждават синоптиците. В четвъртък се очакват обилни снеговалежи, а в петък мраз сковава страната ни до минус 15 градуса, предаде АСН.

Обстановката в последните часове се усложнява. От четвъртък код „Жълто” преминава в код оранжево за 14 области в страната заради силните снеговалежи.

В Западна България вече има поне 20 сантиметра нов сняг. А и според синоптиците снегът тепърва ще ни създава проблеми през следващото денонощие.


Код „Оранжево” за опасно време заради обилните снеговалежи и вятъра е в сила утре в 15 области - за цяла Източна и Югоизточна България и за областите Габрово и Ловеч.

Очакванията са в четвъртък да има най-сериозни проблеми със снега по пътищата и по високите части на планините

Пътната обстановка е под контрол, увери регионалният министър Лиляна Павлова пред бТВ. Движението по магистрала "Хемус" е възобновено, край Витиня са спрени само ТИР-ове, за да могат да минат почистващите машини.

ТИР се е обърнал по пътя за Перник. Той вече се изтегля от платното. Фирмата, която отговаря за почистването на област Перник, ще бъде санкционирана вероятно с най-тежкото наказание – прекратяване на договора, тъй като не се справя, каза Павлова. Тя лично ще инспектира работата в Перник още тази вечер. Министърът призова хората в цялата страна да не предприемат пътувания, ако не се налага.

МРРБ създава кризисен щаб заради обстановката. Телефоните са публикувани на сайта на ведомството. От летище София засега успокояват, че снеговалежите до момента не създават проблеми за нормалното извършване на полети. А според прогнозата, снегът ще спре в петък, но пък през почивните дни ни чака студ до минус 10, минус 15 градуса.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини