Електрически суперджип показаха в САЩ

Пред около 1000 човека, в своя дизайнерски център в Калифорния, САЩ, Tesla Motors представи Model X. Това е кросоувър / CUV, който е все още концептуален модел, но показва на почти 100% това, което ще се появи на пазара догодина.

Третото возило в моделната гама на Tesla е построено на базата на седана Model S и използва неговата задвижваща система. Тя е напълно електрическа, като се състои от електрически двигател и литиево-йонни акумулатори, които се предлагат в три различни модификации: с капацитет -  40, 60 или 85 Квч.

Тъй като Model X е малко по-тежък от Model S, автономията на CUV возилото ще бъде с около 10% по-малка от тази на познатия седан, за който американците твърдят, че е по-бърз от Porsche 911. Това означава, че в зависимост от капацитета на батерията пробега с едно зареждане ще варира между 240 и 440 километра.

Що се отнася до визията на модела, тя изглежда аналогична с тази на Model S. Това обаче се отнася единствено за предната част. Задницата, която е оформена в стила на типичен CUV, се отличава с уникално решение. Става дума за задните врати, които са тип "криле на чайка" и се отварят вертикално. Освен доза екстравагантност, този тип врати улесняват значително достъпът до втория и третия ред седалки на 7-местния модел. Освен това, те могат да бъдат отворени напълно, дори на тесни пространства.

Вътре в кабината има три реда седалки, които осигуряват комфорт за седем пътника. Помислено и за техния багаж, тъй като Model X разполага с два багажника. По-големият е на обичайното място - отзад, а втория е позициониран отпред, на мястото, където обикновено се поставя двигателят с вътрешно горене на дизеловите или бензинови кросоувъри.

Както вече споменахме Model X ще се появи на пазара през 2013 година. Все още не са известни цените, но по време на представянето шефът на Tesla Motors Inc - Елон Мъск заяви, че инженерите на комканията вече работят върху четвърти модел, който се очаква да стъпи на пазара до две години.

Още снимки на електрическата суперджипка вижте в Automedia.bg

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини