Специалисти: Пет язовира в димитровградско потенциално опасни

Зам.кметът Светослав Стойков /в ляво/ и специалисти от общината се срещнаха с концесионери на водоеми днес

Пет от язовирите на територията на община Димитровград са потенциално опасни, това стана ясно на проведена в администрацията среща между концесионери на водоеми, ръководството на общината и представители на Защита на населението при бедствия и аварии. Общо 240 са водоемите на територията на общината, сочи статистиката.

Първият потенциално опасен е този в село Светлина, където затлачен отводнителен канал може да предизвика проблем при снеготопенето в края на зимата. Водоемът в Голямо Асеново е проблемен заради голямата си вместимост и близост с населено място.

Язовирите в Бодрово и този в землището на Черногорово също ще се следят от специалистите с внимание към момента, а община Димитровград добавя и водоема край Долно Белево.

Последният язовир се намира в каскада с още два водоема на територията на село Бяло поле, община Опан, които при преливане могат да предизвикат проблем и в димитровградско. Според инспекторът по Защита на населението при ОУ при ПБЗН Панчо Кондов, към момента положението е спокойно, а общината следи отблизо и този водоем.

Специалистите препоръчаха на концесионерите да следят състоянието на водоемите и да уведомят общината и при най-малката промяна на нивото. Препоръки бяха отправени и към селските кметове, които отговарят за общинската собственост на територията на димитровградско. За стриктно спазване на договорите за концесия призова зам.кметът Светослав Стойков, който бе категоричен, че ако това не се случи ще се прекратяват концесии.

Инспекторът по защита на населението Панчо Кондовувери че в края на декември общината е прегледала състоянието на водоемите

Основен проблем на водоемите и в димитровградско си остава затлачените но наноси и клони отводнителни канали, ще се търсят начини за финансиране на почистващето на тези канали, увери Кондов. Специалистът препоръча за пореден път на концесионерите да поддържат водата във водоемите до 2 метра под кота преливник.

Т.Милева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини