11-та жертва на наводненията: Дядо спасява биволите си, умира вместо тях

Наводненията взеха косвени жертви

Жертвите на наводненията в хасковско вече са 11 официално признати. Досега се брояха 10. Шестима удавени в Бисер, димитровградското семейство Бойчеви до село Бориславци, и семейство Делеви, до с. Иваново. От днес към списъкът е и дядо Нанко Райчев от харманлийското село Лешниково, който също почина на 6-ти февруари. Включването му в черният списък означава, че семейството му ще получи обезщетение от държавата. А липсата му досега, се обясняваше с това, че дядото всъщност не се удавил а починал от инфаркт, докато гледал как домашните му животни се давят.

Куриозното в тази човешка драма е, че в последните мигове на своя живот, 72 годишния Нанко успява да спаси от гибел своите 12 бивола. Минути след като със сина си Дечко извеждат хайванчетата на безопасно място, Нанко се срива на земята, покосен от сърдечен удар. Преди това човекът газел четвърт час в ледената вода, водейки за юларите биволите си.

В Лешниково всички смятат Нанко за жертва на наводненията. „Ако не беше видял как водата залива животните му, ако не бе чул жалното им мучене, едва ли щеше да е мъртъв“ обясни кметицата на Лешниково Милена Павлова. В Лешниково смятат обезщетението за акт на справедливост. Макар че едва ли ще върне нормалния живот във фамилията. По време на погребението на Нанко на 8-ми февруари, сърдечна атака получава и жена му Йовка. Тя е още в харманлийската болница в критично състояние.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини