Специалитетът на древните – крехки детски бутчета и филе от жена

Какво смятате е било най-изтънченото ястие за древния човек – крехко месце от деца и млади жени. Такова е заключението на група немски учени, които са открили доказателства, че през древността хората, живеещи около бреговете на Рейн редовно са се хранили с човешка плът.
В близост до Херксхайм са намерени останките на близо 1000 души, за които се смята, че са били екзекутирани, за да послужат за храна. Това се потвърждава и от факта, че по костите ясно личели следите от зъби, които сладко-сладко са оглозгали вкусното месце.
Според членовете на изследователския екип най-вероятно останките датират от епохата на неолита. Смята се, че хората са послужили за храна на освирепели ловци, за които не е имало друг избор с какво да се хранят. Освен че са послужили за основно ястие, убитите са станали част и от специален ритуал, при който месото е било отделяно от тялото по особено жесток начин, след което е било изяждано. Тези доказателства оспорват битуващите от преди това схващания, че канибали в Европа не са съществували.

Дали изядените не са се превърнали в храна доброволно?

Все пак редица учени поставят въпроса дали смъртта на всички тези хора не е била доброволна. Някои открити около човешките останки глинени съдове и други предмети, които свидетелстват за това, че на лобното място на убитите са се извършвали религиозни ритуали. Възможно е изядените люде приживе доброволно да са се включили в езически ритуали, които предвиждали последващото им жертвоприношение.
Дали е така можем само да гадаем, но факт е, че по-голямата част от намерените останки принадлежат на жени и деца, което несъмнено говори за специфичен гастрономически вкус.

chudesa.net

Източник: chudesa.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини