49 тона китайско менте на прах за пране задържаха митничари

49 тона прах за пране, нарушаващ правата на марка „Ariel - Actilift", задържаха митнически служители от Варна. Продуктът пристигнал на МП Пристанище Варна Запад с два контейнера от Китай, съобщиха от агенция Митници.

Контейнерите са селектирани за проверка по метода „анализ на риска". Задържаното количество - 49 000 кг. (8 004 индивидуални търговски опаковки, всяка с тегло от близо 6 кг.), e било предназначено за българска фирма, чиито собственик е гръцки гражданин.

Вероятно перилният препарат е предназначен за гръцкия пазар, тъй като търговските опаковки са с надписи на гръцки език. Притежателят на търговската марка е потвърдил след лабораторен анализ на предоставени мостри, че задържаните прахове са фалшиви и са произведени без тяхно знание и съгласие. По случая са предприети правни действия от маркодържателя съгласно Регламент 1383 на ЕС.

При друга проверка отново е селектиран контейнер от Китай, който по документи превозвал играчки за български получател. При физическия контрол зад няколко реда покривна стока от силиконови играчки, митническите органи се натъкват на недекларирани 9 000 кг. цимент. Строителният материал бил опакован в 180 торби по 50 кг. Търговските опаковки са с надписи на турски език. Собственик на фирмата получател е турски гражданин.

На същия митнически пункт - МП Пристанище Варна Запад, са задържани и 395 комплекта изкуствени плодове от пластмаса. Задържането е във връзка с ограничения в Наредбата за стоки, имитиращи храни. Имитациите на плодове били внос от Китай с получател българска фирма.

Източник: money.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини