Пробутват ни кисело мляко с пача

Поредното менте, което ни пробутват

Полско менте залива щандовете на "Лидл"

Поредното кисело мляко менте ни пробутват на пазара. Плодовата напитка "Fruit Jumbo" е забъркана със свински желатин и се продава в търговска верига "Лидл" за 1,29 лв. Тя може да се нарече всичко друго, но не и "кисело мляко за пиене", както пише на бутилката. Коктейлът съдържа букет от вещества, сред които модифицирано царевично нишесте, концентрат от моркови, грозде и арония, набухватели, както и девет млечно-кисели бактерии.

Въпреки че от Агенцията по храните са съставили акт за подвеждаща информация на веригата и са разпоредили етикетът да бъде сменен, продуктът все още е на щандовете в хипермаркета, показа проверка на Дартс нюз. След като установихме, че на 23 февруари млякото още се продава, отправихме светкавичен сигнал до Агенцията по храните. Инспекторите ни отговориха, че влагането на изброените съставки е позволено, но проблемът е в неправилното етикиране. Според наредбите на агенцията млякото, което съдържа примеси, като нишесте и растителни мазнини, не може да се нарича "кисело". Затова от търговската верига трябвало да изчистят наименованието "кисело" от шишетата и да остане само "мляко за пиене".

От ведомството на Йордан Войнов обясниха, че са дали гратисен срок на веригата "Лидл" да смени етикета на продукта. Той изтича в понеделник, 27 февруари. До определянето на този гратисен период се стигнало, защото от веригата са внесени огромни количества от напитката, за които трябвало да се направят нови лепенки. "Ако в понеделник това мляко не е с друг етикет, тогава ще им напишем още един акт", категорични са експертите на БАБХ.  

Според тях грешката в етикета на млякото идва от названието "йогурт", което било преведено като кисело мляко. "Грешката е много логична, но все пак йогуртът не е кисело мляко, защото вътре има примеси", обясниха още експертите. 


Източник: Дартнюз

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини