Енциклопедия Британика няма да се печата повече

http://www.britannica.com/

Прочутата поредица Енциклопедия Британика няма да бъде печатана повеч. След като излиза вече 244 години, изданието, което се печата на две години, има 32 тома и тежи 129 паунда (58,5 кг) през 2010 г. И да,а след 2 века и половина на хартия, информационната библия ще бъде дигитална. Тежките томове ще бъдат заменени от приложения за компютри и телефони.

Промяната е продиктувана от нарастващата конкуренция, пред която е изправена Енциклопедия Британика, в лицето на различни онлайн каталози като Wikipedia например. Причина за решението е и начинът, по който се е изменило търсенето през последните години - 85% от приходите си чрез продажбите на Енциклопедията по интернет.

Преминаването на енциклопедията към дигиталните технологии е още един знак, че печатната индустрия изпитва затруднения и търси спасение в глобалната мрежа.

"То обаче е и признание към възможностите на съвременните технологии, тъй като онлайн енциклопедиите могат да бъдат обновявани по всяко време. Нещата с печатните издания не стоят по този начин и „в момента, когато е отпечатана, енциклопедията вече е остаряла“, казва Жорж Кауз, президент на Encyclopedia Britannica.

http://www.britannica.com/

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини