Титанична кала с 3-метров цвят, гледай на живо

Очаквано и предавано на живо, разцъфването на Индонезийската титанична кала в Корнел приключи тази сутрин. Зелените листа на трупното цвете достигат до 5 метра височина и 6 метра широчина. Цветът - 3 метра. И мирише на гниещо месо, на което се дължи неприятното име.

Огромния цвят на рядкото растение се разтвори в ботаническата градина към Университета в Корнел. Цъфтежа бе предаван чрез уебкамера на живо. Иначе иначе може да бъде видян единствено в джунглите на Индонезия.

Странното цвете - Индонезийска титанична кала (Amorphophallus titanum), се среща в дъждовните гори на остров Суматра и Западна Индонезия. Огромното съцветие достига 3 метра височина и се отглежда изключително трудно в изкуствени условия. 450 женски цвята обграждат основата на изглеждащото като колона образувание с 500 до 1000 мъжки цвята. Само 140 екземпляра са отглеждани някога извън естествената им среда от откриването на Университета през 1878 г. до наши дни. Растението цъфва за първи път цъфти между седмата и десетата си година, а след това по веднъж на всеки няколко години. Когато се разтвори, този титаничен триметров цвят започва да изпуска мощна миризма на гниещо месо. Уханието, в комбинация с тъмно лилавите листа на цвета, привличат насекоми, които се хранят с месо, които опрашват цветето. През това време върхът на цвета е с почти човешка температура, което допълнително подпомага излъчването на миризма и допълва илюзията за умряло тяло, така апетитна на насекомите. Женските цветове се разтварят ден или два по-рано от мъжките. Всичко това е причина биолозите и студенти от университета да следят ежеминутно цъфтежа. Не се случва всеки ден.


Live stream by Ustream

Мира Захариева

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини