Прокуратурата: Да се отмени нарастването на общинските глоби от 50 до 500 лева

Да отпадне увеличаването на глобите от 50 до 500 лева, което е регламентирано в наредбата на община Хасково за обществения ред при ползване на пътни превозни средства. Това поиска днес прокурорът Елена Катранджиева по делото, заведено от областния управител Ирена Узунова срещу Общинския съвет. Губернаторката атакува текста от наредбата след оплакване от граждани, които били одрусани с половин хилядарка заради неправилно паркиране.

На днешното заседание в Административния съд не се яви никой от страните – нито представител на областната администрация, нито на Общинския съвет. Когато се атакува подзаконов нормативен акт, какъвто е Наредбата на ОбС, присъства и прокурор, който изказва становище за законността на разглеждания документ. Според Елена Катраджиева текстът от наредбата за увеличаването на глобите следва да се отмени само поради това, че в преписката няма данни предложението за решение да е било публикувано 14 дни преди приемането му, за да могат гражданите да се запознаят с него. Това, според утвърдената практика на административните съдилища, е достатъчно основание за отмяна на нормативни актове.

Ето какво гласи атакуваният от областния управител текст от Наредбата:

При неплащане на наложената глоба в посочения срок по ал.2 (50 лева – бел. авт.), размерът на глобата се увеличава с по 50 лева на всеки 30 /тридесет/ календарни дни /от датата на съставяне на фиша/, но не повече от 500 лева. На самия фиш да фигурира текста на ал.2 и ал.3 на чл.35. Освен фиш, да се залепва и стикер на колата, като самото нарушение се документира чрез заснемане с фотоапарат. /доп. с Решение №502 от 26.03.2010 г./

Според прокуратурата този текст, разгледан по същество, е незаконен. Ако съдът не го отмени заради неспазеното изискване за публикуване в 14-дневен срок, той трябва да се отмени като противоречащ на закона.

Административният съд ще обяви решението си в едномесечен срок.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини