Опасна боя за яйца води до смърт

Боята-менте може да бъде изключително опасни за малките деца и бременните жени

Опасна боя за яйца залива пазарите дни преди Великден. За тази нередност алармираха от Агенцията по безопасност на храните, цитирани от Skandalno.net. Опасната боя води до редица тежки последствия – от алергична реакция до смърт от задушаване. Страничните ефекти могат да бъдат изключително опасни за малките деца и бременните жени.

Най-малкото, което може да ни причини опасната боя са обриви по цялото тяло и стомашно-чревни разстройства. Също така обаче оцветителите, които се съдържат в нея могат да доведат до чернодробна недостатъчност и затруднени функции на белия дроб, а при малките деца може да се стигне дори до смърт, причинена от задушаване. Именно затова, специалистите съветват да бъдем изключително внимателни при избора на боя, да четем внимателно съставките и ако случайно попаднем на оцветител Е122, който е един от най-опасните, въобще да не купуваме въпросното багрило.

Освен боята със съдържание на опасни химикали обаче, на пазара често се продават и китайки продукти с изтекъл срок на годност. Така въпреки че не съдържат вредни за здравето съставки, могат да доведат до нежелани последствия, именно заради факта, че не са години за употреба.

За да сведем до минимум вредата на оцветителите, които се съдържат в боята, специалистите съветват да не боядисваме спукани яйца и при възможност да използваме естествените багрила.

Източник: razkritia.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини