Погача плетеница

Погача плетеница

Необходими продукти

Начин на приготвяне

Маята се разтваря в топлата вода заедно със захарта и се оставя на топло за 10-15 минути да шупне. Към нея се добавят след това леко топличкото прясно мляко, разбитите яйца, мекото маслото и всичко хубаво се разбърква. Постепенно се добавя брашното, пресято със солта и се замесва меко и нелепнещо тесто.

Готовото тесто се оставя в леко намазнена купа да втасва за около час и половина или докато удвои обема си, покрито с кърпа.

След това около 1/4 от тестото се оформя на топка, която се слага посредата на подмазнена тавата. От останалото тесто трябва да приготвите 2 плитки - една по-голяма и една по-малка, които да обикалят топката в средата.

За целта от останалото тесто оформяте 4 еднакви по дължина покъси фитила, които се сплитат на една плитка (по-малка) и още 4 по-дълги фитила за по-голямата външна плитка, която стои по стените на тавата. Ако не можете да плетете с 4 фитила, то може и с 3.

Оставяйте разстояние между вътрешната топка, средната по-малка плитка и външната голяма плитка. По този начин украсата ще се запази максимално, когато отново се надуе.

Оставете питката да почине за 30-40 минути, намажете я с разбит с малко вода или мляко жълтък и я пъхнете да се изпече на 180 градуса за около 35-40 минути или до готовност.

Източник: gotvach.bg

Последни новини