Основен италиански хляб

Основен италиански хляб

Необходими продукти

Начин на приготвяне

Разбъркайте съставките за закваската в купа. Покрийте с алуминиево фолио и оставете за 6 часа на стайната температура или за 1 нощ в хладилник.

След това сипете много топлата вода в голяма купа, добавете 1 пакетче мая и разбъркайте. Оставете за 10 минути, за да шупне отново.

Добавете към тази смес предходната закваска, солта и брашното и постепенно замесете тестото. Първоначално бъркайте с дървена лъжица или ръце. Готовото тесто се получава лепкаво и влажно.

Покрийте го и оставете на топло място за около 1 до 1 и 1/2 часа, докато удвои в обема си. След това го прехвърлете на плот, и само го ударете и прегънете 2-3 пъти без да го месите.

Отново оставете да втаса 1 час. Може и пак да го приберете в хладилника за 1 нощ и на следващия ден да го обработвате.

Втасалото тесто прехвърлете внимателно върху набрашнена хартия за печене с помощта на толкова брашно, че да не лепне. Изпечете 1 голям кръгъл хляб или 2 по-малки в подходящи тави. По повърхността на хляба направете реки прорези с остър нож.

Сложете италианския хляб да се пече в предварително загряна на 190 градуса фурна, в която сте сложили и огнеупорен съд с вода, за да се овлажнява въздухът. Печете 30 минути, след което намалете фурната и печете още 30-40 минути.

В този момент хлябът трябва да златисто кафяв и да звучи кухо, когато почукате по него. Оставете основния италиански хляб да се охлади и го поднесете.


Източник: gotvach.bg

Последни новини