Домашно бяло вино

Домашно бяло вино

Необходими продукти

  • Грозде – бяло, от сортовете Ризлинг, Димят, Мускат, Шардоне, Ркацители, Тамянка, Траминер, Алиготе и др.

Начин на приготвяне

Бялото вино изисква по-фина обработка на материала от червеното. Най-важното при производството на бяло вино е, че мъстта трябва да ферментира без семките, чепките и ципите. За целта може да поставите в кацата решетка от летви на разстояние от 1 сантиметър.

Така през канелката ще изтече само сок, а над решетката ще останат твърдите части. Може да сложите и гъста мрежа от лозови пръчки пред вътрешния отвор на канелата, защото по този начин добивът ще се увеличи.

В такъв случай дръжте канелата отворена и при пълненето на съда сокът се оцежда. Може да намачкате с ръчна преса гроздето, за да увеличите добива.

Направете пресовайте веднага, след като приключи естественото отичане на сока и допълнително изцедения сок прибавете към получения.

Обикновено мъстта е мътна и трябва да се откали. На 1 литър мъст се прибавя 1 грам 6%-ова серниста киселина. Така приготвената мъст оставете да престои 16-20 часа.

За по-бързото избистряне спомага температурата - колкото по-хладно е, толкова по-бързо протича процесът.

После претакайте избистрената мъст в съда за ферментация, като не бива да го пълните до край, а да оставите малко разстояние отгоре.

Обикновено отделената кал се прибавя към джибрите и след като ферментира, се използва за варене на ракия.

Накрая на 100 литра мъст се прибавя 2% мая от дрождите и вече съдът е готов за ферментация. Съдът трябва да е в хладно помещение. Трябва да протече бурна ферментация, след което се долива и се оставя да протече тиха ферментация.

След като и тихата ферментация приключи бялото вино се оставя към 3 седмици, за да се избистри. Накрая виното се отделя от калта, за да не прокисне и да се развали.

Източник: gotvach.bg

Последни новини