Разширяват контура на историческата местност Хасара край Сталево

Комисия от специалисти от Министерството на културата да бъде инициирана, за да се разшири и определи по-голяма охранителна площ на историческата местност хасара край село Сталево.

Това одобрихаха вчерашното си заседание съветниците в Димитровград. Идеята е по този начин природното богатство край селото да бъде съхранено и запазено за бъдещите поколения, мотивира се в докладната записка вносителят Стефан Димитров.

Причина за тази докладна станаха последните събития в Сталево, където отново се заговори за изграждане на кариера от пловдивска фирма за добив на инертни материали. Затова и кметът на димитровградското село Панчо Панушев написа протестно писмо до министъра на енергетиката Делян Добрев, под което подписите си сложиха 450 жители.

С вчерашното си решение местните парламентаристи в Димитровград ще настояват да бъдат поканени специалисти от културното ведомство в най-кратък срок, които да обходят и разширят границите на охранителната зона, с цел съхраняването на обекта.

Припомняме, че в “Хасара” се намират археологически обекти като средновековна крепост и тракийското светилище, които през 1968 г. археологически обект със статут на културна ценност.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини