Интернационален оркестър представя “Изгубената музика” в Димитровград

На 28.04.2023г. от 19.00ч. в Общински драматичен театър „Апостол Карамитев“ ще се състои концерт симфонична музика по проект „Изгубената музика“, финансиран от Европейския съюз. Произведенията ще бъдат представени от интернационален оркестър, съставен от музиканти от Форли Музика, Италия, Симфоничен оркестър на град Аликанте, Испания и Забавно-духов оркестър Димитровград, в партньорство с Асоциацията на Европейските консерватории. Диригент – Стефано Нани.

Това, което обединява партньорите е, че и трите града имат противоречиво наследство и „изгубени“ места (сгради, градини, фабрики и т.н.), което може да се използва за по-добро разбиране на общите европейски ценности за мир и демокрация.

Партньорите по проекта използват това историческо наследство (изгубени места, свързани с минали авторитарни и тоталитарни режими), за да изследват посланието на класическата музика от онова време, за да повишат осведомеността на гражданите относно съдържанието и посланията, предадени от класическите композиции. Партньорите вярват, че този подход може да доближи гражданите до класическата музика: използване на изгубеното наследство и изгубената архитектура като инструмент за наслаждаване и разбиране на класическата музика и нейните послания.

В концерта ще бъде представено произведение в три части, създадено от композитори от трите страни-партньори в проекта, избрани след конкурс от международно жури – младите и изключително талантливи композитори Симон Стампфер от Италия, Марк Сансалвадор от Испания и световно известния български композитор Петър Дундаков. Ще звучат и произведения, характерни за периодите на тоталитарните режими на страните-партньори.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини