Потоп. Жертви и хиляди евакуирани в САЩ, Мексико, Япония

Около 500 са в неизвестност след наводнението в Колорадо, което отне живота на най-малко на четирима

Шестима души загинаха и 1253 са водени за изчезнали в резултат на катастрофалните наводнения в щата Колорадо, в Средния запад на САЩ. Тропическа буря и ураган връхлетяха Мексико и причиниха смъртта на десетки души. Ураган връхлетя Япония и заплашва авариралата АЕЦ "Фукушима-1".

Възможно е голяма част от хората, които са в неизвестност в Колорадо, просто да са отрязани от света, поради повсеместното прекъсване на електроснабдяването и на телефонните връзки.

Общо 11 хиляди души са били евакуирани. Над 1500 къщи са били разрушени, а над 17 хиляди са понесли щети. Голям брой пътища и мостове са повредени.

Това са едни от най-тежките наводнения в Колорадо в историята. През последните няколко дни в американския щат паднаха валежи колкото за няколко месеца.

"Без съмнение това е историческо събитие, което се случва веднъж на 500 или 1000 години", заяви представител на местните власти.

Бедствие в Мексико

Двете стихии в страната предизвикаха наводнения и свлачища и принудиха хиляди хора да напуснат своите домове.

Тропическата буря Мануел донесе проливни дъждове и причини големи щети по западното тихоокеанско крайбрежие на Мексико. Най-тежко пострада щатът Гереро, където загинаха най-малко 18 души. Мануел обаче започна да отслабва, след като навлезе над сушата, и се очаква да се разсее днес.

Ураганът Ингрид, който е от първа категория, заплашва източното атлантическо крайбрежие на Мексико, в щата Веракрус. Скоростта на съпътстващите ветрове достига 120 км/ч. Очаква се вторият ураган от началото на сезона в Атлантическия океан да достигне сушата тази сутрин местно време.

Бедствие и в Япония

Ураганът Ман-и преминава над южната част на страната, където в няколко региона, в които е отправено специално предупреждение, се изливат "безпрецедентни дъждове".

Поривите на вятъра достигат скорост от 160 километра в час. Десетки хиляди домакинства в Югозападна Япония получиха заповед да се евакуират поради риск от наводнения и свлачища.

Според прогнозите тайфунът ще залее с вода днес източната част на страната, столицата Токио и района на АЕЦ "Фукушима-1", която претърпя авария, след като бе връхлетяна от гигантски вълни цунами, предизвикани от разрушителното земетресение на 11 март. 2011 г.
Стотици вътрешни полети са отменени, главно от Токио.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини