Димитровградските съветници подкрепиха решението за еднократната помощ на новородените

На сесия днес бе взето принципно решение за даване на еднократна помощ на всяко новородено в Димитровград

Общински съвет-Димитровград прие принципно решение за подпомагане на родителите на всяко новородено дете, живеещи в Общината с еднократна помощ в размер на една минимална работна заплата. Бе дадено съгласие в бюджета за 2015 година да бъдат предвидени средства за тази цел.

В срок до 20 декември 2014 г. на местните парламентаристи трябва да бъдат представени правила, които ще посочват критериите, условията, процедурата и нужните документи за получаване на въпросната помощ. Предложението на кмета Иво Димов бе подкрепено от 21 общинари, а 8 гласуваха "въздържал се".

Преди гласуването се отприщиха дебати в зала "Гросето", свързани с условията на помощта. Председателят Стефан Димитров предложи това подпомагане да не е еднократно за 2015 г. и да има уседналост на родителите.

Вносителят Димов поясни, че администрацията вече е разработила регламент, които ще бъде представен на по-късен етап. Според кмета, ще са нужни между 15 000 и 20 000 лв., за тази цел, които догодина Общината може да си позволи да задели.

"Наложени са и ограничения, за да не се налага да хвърляме едни пари и да стимулираме определена прослойка от населението", каза Димов. Добави, че целта е да се стимулират младите семейства с деца. Каза също, че е наясно, че помощта е крайно недостатъчна.

"Предложението е добро", заяви председателят на сесийна група на "Да за Димитровград" Катя Панева и изрази надежда, че помощта няма да е еднократна за семействата. Тя също се застъпи, за това да има определени рамки за правото на подпомагане.

Тодор Ташев възрази срещу това, че докладната няма икономическа обосновка, неговите сметки показали, че при родени близо 400 деца на година ще са нужни близо 144 000 лв.

С 21 гласа "за" съветниците одобриха идеята за помощ на новородените деца в размер на една минимална заплата

На днешното заседание бе решено още да бъдат увеличени средствата от Общински фонд "Ин витро", като в него постъпят средствата от не възстановените депозити на партиите, които трябваше да изчистят града от агитационни предизборни материали.

Отново днес бяха одобрени промени във вида на социалната услуга, предлагана в "Центъра за настаняване от семеен тип Дъга" в кв.Черноконево. Открита бе и нова социална услуга от резистентен тип - за деца и младежи с увреждания.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ян
    Яница
    3 -4
    15:36, 30 окт 2014
    Да се изплащат помощи само на родени в МБАЛ " Св. Екатерина ".
  • 2
    Pe
    Peta_1414697770
    0 0
    21:33, 30 окт 2014
    navsqkade se dava sre6ty adresna registraciq/postoqnna/
  • 3
    Em
    emilia
    1 0
    16:20, 31 окт 2014
    майката да има основно образование!
  • 4
    Us
    user_67
    0 0
    00:28, 1 ное 2014
    Радвам се , че са гласували тази помощ за новородените, но общината какво прави за непълнолетни полусираци?
Последни новини