Скандал: Депутат обяви тарифата си пред журналисти под прикритие

Депутатът от британската Консервативна партия сър Малкълм Рифкинд обяви, че подава оставка като шеф на комисията по разузнаване и сигурност. По всяка вероятност той няма да се кандидатира повече за депутат след изтичане на сегашния мандат. Парламентарните избори са през май тази година.

Причината за оставката му е лобистки скандал, който разкри, че Рифкинд заедно с лейбъриста Джак Строу предлагат на несъществуваща китайска компания достъп до политици и посланици срещу заплащане на стойност хиляди лири. Двамата политици са били засенти тайно в разследване на вестник "Телеграф" и на предаването Dispatches на телевизия Channel 4.

"Настоящата полемика, с която ме свързват, е несъвместима с работата ми като председател на Комисията по разузнаване и сигурност в парламента", посочи в изявление Рифкинд, съпартиец на премиер Дейвид Камерън и e заемал високи постове в министерствата на външните работи и на отбраната. "Днес информирах колегите си, че макар да оставам член на комисията, ще се оттегля от председателското място", каза той.

Рифкинд отрича да е извършил закононарушение и заяви пред Би Би Си, че се е срещнал с представители на компанията, за да ги изслуша, но не е преговарял и не е приемал нищо от тях. Джак Строу, също заемал високи постове в кабинетите на Тони Блеър и Гордън Браун, отрича да е извършил закононарушение.

В записа, попитан колко струват неговите услуги, Строу отговорил: "Обикновено, ако изнасям реч или нещо подобно, вземам 5000 британски лири на ден."

Според Channel 4 той казал на журналистите под прикритие, че тайно използвал своето влияние, за да промени правила на Европейския съюз в интерес на търговска фирма, която му платила 60 000 лири на година.

По информация на телевизията той също така заявил, че лобирал, за да убеди украинския министър-председател да промени законодателството в интерес на същата фирма.

Строу беше временно изключен от Лейбъристката партия по свое желание. Той каза, че разговорите с фиктивната компания били свързани единствено с негови планове, след като напусне парламента.

"Огорчен съм от случилото се", заяви Строу, който определи това като "изтънчена измама". Той отрече да е нарушил правилата за поведение на депутатите. "Придържам се към духа - не просто към буквата - на правилата", каза Строу.

Рифкинд отхвърли "гнусните, неоснователни твърдения" по негов адрес. "Ще се боря с тях докрай", заяви той.

Рифкинд се похвалил пред журналистите под прикритие, че може да уреди "полезен достъп" до британски посланици по целия свят, и добавил, че стандартната му тарифа е "от порядъка на между 5000 и 8000 лири" за половин ден.

Консервативната партия заяви, че дисциплинарна комисия ще разследва предполагаемото провинение на Рифкинд, който беше временно отстранен от поста си на партиен отговорник.

Бившият председател на комисията за стандартите в обществения живот сър Алистър Греъм каза, че е "потресен и изненадан" от това, че двама от най-опитните британски политици, както изглежда, са изявили готовност да помогнат на фиктивна компания. Според него заснетите кадри "не са добра реклама за британската демокрация с наближаването на изборите през май".

Премиерът Дейвид Камерън заяви, че ако подозренията спрямо тях се потвърдят, това ще бъде "много сериозно нарушение" от страна на двамата депутати в Камарата на общините. "Правителството прави всичко за борба с лобизма и няма да допусне това в нашия парламент", подчерта той.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини