Губим над 2 млрд. лв. годишно от задръстванията

Агенцията за енергийна ефективност изчисли, че годишно страната ни губи над 2 милиарда лева от задръстванията, съобщи БТВ.

Експертите в Агенцията са изчислили и че в София и другите големи градове всеки българин в трудоспособна възраст губи около час в задръстванията.

Ако половината от това време не прекарваме по светофарите, а на работните си места икономиката на България ще произведе брутен продукт поне за милиард и двеста милиона лева. Другото изражение на тази цифра е възможната индексация на заплатата на всеки един от нас. Тя би могла да нарасне с поне 5%.

Към тази цифра прибавяме и ненужното гориво, което изгарят автомобилите. Загубите се оценяват над 600 милиона лева.

По наши изчисления в държавата ежедневно се изгарят така ненужно 200 тона гориво, което освен това води и до екологични загуби от половин милион тона въглероден двуокис в атмосферата. И тази емисия е само от замърсяванията, които правим в задръстването всеки ден, обясни Таско Ерменков, изпълнителен директор на Агенцията за енергийна ефективност.

Само за последните 12 почивни дни около Великден и Гергьовден София се очистила от над милион и двеста тона въглеродни емисии.

Има и друг тревожен факт - водачите в столицата освен, че отричат предимствата на градския транспорт, масово нарушават Закона за движение по пътищата и карат автомобилите си по бус лентите. Така в столицата градският транспорт изгаря ненужно гориво за десетки милиони лева. Това число не се включва в глобалната загуба от над 2 милиарда лева.

Санкцията за водачите, които карат по БУС-лентите е глоба до 20 лева и отнемане на точки. Редно е да ги призовем, защото те пречат на градския транспорт и са главен виновник за задръстванията в големите градове, коментира говорителят на КАТ-СДВР Любка Маринова.

Агенцията е изчислила още, че ако софийското метрото се завърши, трафикът ще намалее автоматично с 12 на сто или глобалната загуба от задръствания ще намалее с 240 милиона лева.
Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини