150 убити в Афганистан

При поредната акция на НАТО в Афганистан за поддържане на реда и стабилността в провинция Пактика бяха убити около 150 бунтовници, съобщи Associated Press цитирайки изявление на губепнатора на порвинцията. Според губернаторът, на 15 юли вечерта повече от 300 въоръжени бунтовници са преминали границата с Пакистан и са открили огън по полицейския пост.

Освен това, в югозападната провинция Фара, на 16 юли в отговор на атаката срещу патрул на международните сили, авиоудар унищожил къща, в която имало невинни граждани. Жертвите са около 19 души. Ръководството на ISAF, подразделение на НАТО, изрази съжаление за инцидента и отбеляза, че международните сили никога не атакуват преднамерино мирното население.

След въоръженото стълкновение на 13 юли, в резултат от което загинаха 9 войници от международните сили, ISAF започна прегрупиране на войските си в пограничните райони в провинциите Пактия, Пактика и Хост. На позиция са разположени от 300 до 500 войници, тежко въоръжение и бронирана техника.

На 15 юли позициите на ISAF бяха подложени на ракетен обстрел от страна на Пакистан. НАТО отвърна с артилерийски огън и ветролетни удари. Ръководството на международните войски съобщи, че ударите били със съгласието на правителството на Пакистан. Талибаните често се опитват да предизвикат конфликт в пограничинте райони като обстрелват едновременно и пакистанските и афганистанските позиции.
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини