Бойко Борисов уволни заместника си за корупция. Преглед на националния печат – 4 ноември

Столичният кмет Бойко Борисов разписа вчера оставката на заместника си по транспорта Велизар Стоилов, пише "Дума". Това става след като бяха изнесени данни за корупционни практики при отдаването на линиите на градския транспорт в София. Кметът Борисов заяви, че лично е помолил Стоилов да напусне "Московска" 33. Стоилов пък бил потвърдил пред него истинността на публикувания в сп. "Тема" разговор между него и шефове на частни превозвачески фирми за отдаването на линиите на Градския транспорт.

"Монитор" също акцентира по темата със заглавие "Скандал отнесе зам.-кмета Стоилов. Вестникът публикува подробности по скандала, който се се разрази, след като в публичното пространство и медиите се появи аудиозапис, на който се чува как Стоилов и определени превозвачи си разделят автобусните линии в София и се разбират кой за коя ще наддава. Срещата е по инициатива на Стоилов и касае частичен конкурс за 15 линии. От разговора обаче става ясно, че се поемат ангажименти и за следващия конкурс - за общо 52 линии за 8 години. В записа се споменава и общинската съветничка от БСП Таня Найденова като човек, който имал интереси към автобусна линия №72. От БСП обаче категорично отрекоха нейното участие в подобно разпределение. "Ние сме дали записа на ДАНС на 11 септември. Би било политическо самоубийство да го направим и да продължим да подкрепяме Найденова", отсече още Бойчев. Самата Найденова също отрече подобно свое участие.

Темата за ДПС и етническата карта продължава да се дискутира по страниците на вестниците. "Труд" излиза със заглавие "Мехмед Дикме: ДПС приюти биячи от възродителния процес". ДПС не трябва да търси врага си отвън. Партията сама реабилитира участници във възродителния процес от турския етнос в редиците си и те я разяждат отвътре. Това стана ясно вчера от думите на бившия министър на земеделието, напуснал ДПС, Мехмед Дикме пред Би Ти Ви. Дори "биячи" от онова време били с постове в движението по места, твърди Дикме. Най-големият им проблем пък бил, че вече нито една политическа сила не ги искала за съюз в бъдещото управление. "Призовавам всички политици, президента, премиера, да спрат да говорят за възродителния процес" допълни Дикме и го нарече "позорен акт".
"Стандарт" допълва по темата - "Родното ФБР следи етническата карта". Има опасно заиграване с етническата карта, което е недопустимо за страна - член на Европейския съюз. Това заяви вътрешният министър Михаил Миков вчера пред БНР. Той допълни, че МВР и ДАНС следят много внимателно този процес. Атаката по случая "Ахмед Емин" бе политическа, отсече още той. И допълни, че в страната няма етническо напрежение. Споделям проблемите си с Румен Петков, както и той с мен. Така Миков определи отношенията с предшественика си. Горчивият опит е много ценно познание и в това отношение всеки от нас може да даде нещо, обясни отношенията си с Петков МВР шефът. Вътрешният министър добави, че Румен Петков му дава съвети от опита си по решени и нерешени проблеми, промени и преструктуриране в системата. Миков призна още, че между МВР и ДАНС има напрежение заради разликата в размера на заплатите в двете институции. Той съобщи, че 200 лв. повече ще получават разследващите полицаи от 1 ноември. Според Миков това е целта те да бъдат задържани на местата си. Тези безкрайно натоварени хора напускат системата, защото са претоварени, обясни Миков. Той допълни, че в столицата полицаите били изключително натоварени, с по 250 дела годишно.

"Монитор" пък следи политическите процеси в дясното пространство. Събират люспите в СДС, пише изданието.
Всички партии, които са произлезли от СДС, са на път да се върнат в партията майка. Съюзът на свободните демократи (ССД), "Демократи за силна България" (ДСБ) и "Новото време" са по-близо от всякога до подписването на споразумение за общи действия на предстоящите парламентарни избори. Обстановката беше подгрята с декларация на структурите на СДС и ДСБ в Плевен миналата седмица. Тогава организациите призоваха партийните ръководства да вземат решение за общо явяване на вота следващата година.
Софиянски напусна БНС, акцентира по темата "Труд". Тримата депутати от ССД - Стефан Софиянски, Борислав Българинов и Румен Ангелов - подадоха вчера официално заявления за напускане на коалицията БНС в парламента.
Така групата, в която са още ВМРО, земеделците на Стефан Личев и на Анастасия Мозер, остава на санитарния минимум от 11 народни избраници. За мотивите си Софиянски каза само, че не е приемливо друга политическа формация извън парламента да решава какво ще става с БНС. Подробностите щели да станат ясни днес.
В неделя досегашните партньори на ССД - ВМРО и земеделците на Стефан Личев - учредиха Движение "Напред" с ЛИДЕР. Това бил мотивът за напускане.
Кардам остава парализиран, пише с въпросителна накрая "24 часа". Кардам Търновски може би ще остане парализиран за цял живот, в случай че оцелее. Това споделиха вчера пред "24 часа" испански колеги, запознати със случая. Информацията им обаче не е официална. Тя се основава предимно на дочути разговори между хора от персонала на клиниката "Мадрид Норте Санчинаро". Най-големият син на Симеон Сакскобургготски бе преместен в тази клиника преди двадесетина дни.
Кардам катастрофира тежко на 15 август на труден участък от магистрала на 40 км от Мадрид. Тогава шофираният от него "Ягуар" изхвърча през мантинелата вероятно в резултат на бясно каране.
Преди по-малко от месец Симеон Сакскобургготски призна пред "24 часа", че първородният му син е загубил два пръста на лявата си ръка. Експремиерът допълни, че Кардам продължава да е в кома, макар и будна. Той понякога отварял и затварял очи като отговор на въпроси на лекуващи го лекари.

Държавата отпуска заем на "Кремиковци", информира "Труд". Държавата трескаво търси пари за заплати на работниците в "Кремиковци", но засега удря на камък.
Крайният срок за изплащане на августовските възнаграждения на работещите е 5 ноември, а на септемврийските - 7 ноември.
Все още обаче няма никаква яснота откъде ще бъдат намерени нужните средства, твърдят запознати. Един от вариантите бе това да стане чрез изкупуване на готова продукция на комбината от Държавния резерв. Оказва се, че половината от нея липсва, а към останалата има претенции от страна на ишлемодателя "Ворскла стийл".
Така все повече се мисли за отпускане на заем на "Кремиковци" в размер на 50 млн. лв. Идеята е кредитът да бъде даден от Българска банка за развитие (ББР) и да бъде обезпечен с бъдеща продукция. Управата на ББР обаче засега не била склонна на такава рискова операция. Ситуацията се усложнява и от факта, че все още не е получена писмена оферта за комбината от компанията "Смарт груп". Дружеството на руснака Вадим Новинский, което държи бургаския "Промет", заяви миналата седмица интереса си към придобиване на "Кремиковци" в неговата цялост. "Смарт груп" обаче поиска гаранции от държавата за бъдещата си дейност и за купуването на активи.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини