Проучване: Повечето французи не искат Frexit, но си държат на автономията и са склонни на референдум

Резултатите от допитване на RTL, Figaro и LCI, проведено от TNS Sofres–OnePoint, са публикувани днес от водещи френски медии. В него гражданите на републиката отговарят на въпроси относно евентуален Frexit.

Резултатът от британския референдум предизвика много съмнения у про-европейски настроените, даде надежда на противниците на ЕС. Проучването показва все още преобладаваща подкрепа за членството на Франция в ЕС. Относителното мнозинство, без да е преобладаващо - 45% от анкетираните биха избрали оставането в ЕС, докато 33% биха избрали излизане, ако референдумът беше днес. Останалите 22% нямат отговор.

Французите имат предвид факта, че участието на страната им в Европа, каквото Великобритания никога не е имала. Становищата относно организирането на референдум във Франция са 45% в полза на провеждането му срещу 44%, които не го искат.

Накрая проучването потвърждава края на европейския ентусиазъм. Решението след Brexit според 55% от французите е  да има "по-голяма автономия на нациите в Европа". Само 25% очакват по-голяма интеграция между нациите в рамките на ЕС. По същия начин,  шест от всеки десет френски (58%) заявяват, че не са изненадани от резултатите на английския реферндум.

Du Brexit au Frexit publié par LeFigaro

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини