Брекзит почти дойде. Какво (не) се променя след 31 януари

В петък проточилият се "развод" на Великобритания с Европейския съюз най-после ще достигне своя край. Финалната права обаче ще отбележи началото на нова битка – за това как раздялата ще работи на практика.

В действителност почти всички аспекти на бизнеса и всекидневието ще останат непроменени, докато Обединеното кралство и ЕС договорят специфични въпроси – от търговията и сътрудничеството в сигурността до паспортите за домашните любимци, пише "Блумбърг".

Новият краен срок е 31 декември 2020 г., когато приключва т.нар. преходен период, започващ на 1 февруари. Това е амбициозна цел, предвид че договарянето на подобни сделки обикновено отнема години.

Как ще изглежда Брекзит първоначално?

Великобритания вече смени корицата на новоиздадените паспорти, но други сигнали за промяна няма да са толкова видими.
- Свободното движение на граждани от ЕС и Великобритания към блока и за излизане от него ще остане непроменено.

- Ще влезе в сила сделка за защита на над 3 милиона граждани на ЕС, живеещи във Великобритания, и на около милион британски граждани в блока. Споразумението им дава възможност да останат там, където са, и да продължат да имат право на пенсии и достъп до образование на местата, където живеят.

- Гражданите на ЕС във Великобритания ще имат същите права както досега. Те ще трябва да кандидатстват за статут за уседналост до 30 юни 2021 г.

- Великобритания ще плати "сметката си за развода", която може да достигне около 33 милиарда паунда.

- Ще бъдат задействани плановете за предотвратяване на появата на "твърда" граница на остров Ирландия, но няма да влязат в сила, докато не настъпи краят на преходния период.

- Великобритания няма да бъде представена в евроинституциите.

- Преходният период трябва да приключи на 31 декември, но може да бъде удължен еднократно за срок до 1 или 2 години, като решение трябва да се вземе до 1 юли тази година.

- Великобритания ще може да договаря търговски сделки с трети страни. САЩ изразиха увереност, че могат да сключат такава с Лондон до края на годината.

"Гардиън" отбелязва, че макар ежедневният живот да остава същият и Великобритания да продължава да бъде част от единия пазар и митническия съюз до края на годината, споразумението за оттеглянето ще бъде правно обвързващ международен договор. Той включва санкции за всяко "отстъпление или половинчати мерки", както съветникът на главния преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние посочи миналата седмица в Лондон.

Какво остава неуредено?

Законодателството за Брекзит не засяга далеч по-големия въпрос какви ще са бъдещите отношения между ЕС и Великобритания след края на преходния период през декември 2020 г.

На теория дотогава двете страни ще са подписали споразумение за свободна търговия. Но това е въпрос на политически преговори. Така че ако работите за японска компания със седалище в Лондон, която изнася за ЕС, все още ще има неяснота около условията за търгуване от началото на 2021 г.

Ами ако няма сделка през 2020 г.?

Преговарящите от ЕС предупредиха, че крайният срок за сключване на всеобхватна търговска сделка до декември 2020 г. е нереалистичен.

Джонсън изключи удължаване на преходния период, въпреки че и преди е променял мнението си.

Ако ЕС и Великобритания не стигнат до сделка, Великобритания ще трябва да търгува с ЕС при условията, договорени през 1995 г. от членовете на Световната търговска организация. Тази ситуация в голяма степен ще прилича на Брекзит без сделка.

Ключовият момент ще е дойде преди 1 юли – крайният срок да се поиска удължаване на преходния период.

Липса на яснота

Малко са известните детайли за плановете за преговори на премиера Борис Джонсън.

Въпреки че бизнесът настояваше правителството да разкрие визията за Брекзит, отвъд общия стремеж за сделка, свободна от мита и квоти, твърде малко се знае за конкретните цели на Джонсън.

Министърът за Брекзит Стивън Баркли обяви, че Великобритания ще представи повече подробности за целите си за сделката за свободна търговия с ЕС следващия месец, предаде "Ройтерс".

Той подчерта: "Ключовият въпрос е, че ще имаме контрол върху правилата си. Ключовата възможност е, че ще можем да определяме свои стандарти, високи стандарти, за правата на работниците, за околната среда, държавната помощ като част от търговската политика."

Малко вероятно е преговорите да започнат преди началото на март.

В началото на февруари се очакват промени в кабинета на Джонсън.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини