Засякоха високоскоростни електрони отвъд магнитното поле на Земята. НАСА няма обяснение

НАСА засече електрони движещи се със скорост близка до скоростта на светлината в пространството отвъд магнитното поле на земята. Засега никой не успява да обясни явлението.

Според сегашното ни разбиране за частиците подобна скорост е невъзможна толкова далеч от магнетосферата. Учените се опитват да разберат каква сила ускорява електроните.

Високоскоростните електрони са били засечени от мисията THEMIS на НАСА, в рамките на която в земна орбита бяха изпратени 5 сателита, които трябва да установят как защитното магнитно поле на Земята улява и освобождава слънчев вятър и космическа радиация.

Основната им цел е да помогнат на учените да разберат каква е причината за геомагнитните бури, които могат да предизвикат хаос в телекомуникационните системи на Земята. Но след като достигнат пространството отвъд магнитното поле на планетата ни, електроните пораждат множество нови въпроси.

Слънцето непрекъснато ни замерва с високоенергийни електрони, но силното магнитно поле на Земята ги отклонява преди да се превърнат в заплаха.

При това взаимодействие, електроните се сблъскват с най-външния слой на магнетосферата, т. нар. шокова вълна. Магнитното поле ги забавя и отклонява много от тях обратно в космоса.

Част от тях обаче се отразява обратно към слънцето, образувайки група от високоенергийни, супер бързи електрони отвъд магнетосферата, във форшоковия граничен район.

В продължение на десетилетия се смяташе, че тези електрони получават енергия и ускорение при отскачането си напред назад из шоковата вълна.

Физици смятат, че всеки път, когато частиците се сбълскват с магнитното поле, те получават все повече и повече енергия и могат да достигнат скорост близка до скоростта на светлината.

Но информацията от сателитите THEMIS разкрива, че електроните получават енергия чрез електромагнитната активност в самия форшоков район – и никой не успява да обясни защо.

Нещо повече - изглежда, че тези електрони никога не са попадали в шоковата вълна.

“Ако електроните бяха получили ускорение в шоковата вълна, те щяха да имат определена посока на движение и местоположение – в съответствие с магнитното поле, в посока обратна на шоковата вълна, движейки се към определен район”, казват от НАСА.

Вместо това обаче, екипът открил, че електроните се движат във всички посоки и далеч не следват линиите на магнитното поле. Шоковата вълна би могла да е отговорна за една десета от енергиите на електроните.

Учените заключили, че причината за ускорението на електроните се намира в самия форшоков граничен район.

Екипът планира да събере още данни от сателитите THEMIS, за да разбере как електронните се ускоряват до такава удивителна скорост.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини