Нова версия за Хитрино: Стърчаща релса е пробила цистерната

Изображение 1 от 4

    Вероятно стърчаща от земята релса е пробила една от дерайлиралите цистерни в Хитрино. Това заяви за Би Ти Ви Димитър Баев, зам.-управител на „Булмаркет”.

    Тази фирма е собственик на цистерните във влака, който дерайлира на 10 декември призори на гара Хитрино. Една от тях избухна. Седем души загинаха, 29 бяха ранени; огромни са материалните щети.

    Прокуратурата засега приема, че причина за инцидента, е високата скорост, с която влакът е навлязъл в гарата – 78 км/ч при разрешена 40 км/ч.

    Но паралелно разследване на фирмата собственик показва, че причина за дерайлирането може да е недобре заключената стрелка. Такава вероятност е споменавана и по-рано.

    Димитър Баев показа снимка на стрелката на въпросния коловоз, където е станал инцидента, и – за сравнение - снимка на добре прибрана стрелка, където езикът е плътно към релсата. Според него, дори ако влакът се е движил със скорост от 40 км/ч, при недобре заключена стрелка е възможно дерайлиране.

    Освен това по думитена Баев е имало доста стърчащи от земята релси, които буквално са срязали цистерната.

    Искри между вагоните

    По случая се изготвят още няколко експертизи, които ще внесат яснота за причините за тежкия инцидент, взел жертви и разрушил десетки домове.

    Кадри, с които Би Ти Ви разполага, показват гара Хитрино секунди преди взрива. Те показват как влакът влиза с висока скорост в гарата Хитрино.

    Между петия и шестия вагон се виждат искри, следва и дерайлирането на вагоните.

    От прокуратурата на този етап отказаха коментар, тъй като се прави видеотехническа експертиза на кадрите от охранителната камера. Разследването напредва, но е необходимо време, защото се очакват резултатите от още няколко ключови експертизи.

    Източник: dir.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини