Димитровградчанка изработва уникални бижута от природни материали

    Уникални бижута от природни материали, съчетани със смола представя на панаира на занаятите в Димитровград. Антония Христозова. Младата жена е родом от града, но живее и учи в Пловдив. Обеци и гердани от жълъди, шишарки, пъпки от рози и дори лишеи могат да видят димитровградчани в една от шатрите на площад "България".

    Материалите от природата Антония си набява сама. Разказва, че изработката на бижутата отнема по-дълго време. Чифт обеци се правят за близо 10 дни. Започва се с изсушаване и хербаризиране на листата или цветовете, следва обработка на растението и поставянето на допълнителни оцветители, ако се налага. После идва ред на обработка със смола, като се прави 4 или 5 пъти, за да стане бижуто твърдо.

    Освен различни бижута, в рамките на изложението могат да се видят още дърворезба, грънчарство, пластене на вълна, декупаж, шиене на кукли и др.  В малкия панаир на занаятите участват майстори от Пловдив, Хасково и Димитровград. Със свои щандове се представят и гостите на международния фолклорен фестивал "С танците на дедите ни" от Румъния и Франция, които предлагат местни сувенири. Фестивалът се организира за шеста поредна година от читалище "Звездица" и Община Димитровград.

    Малкият панаир на занаятите ще продължи и на 11,12 и 13 юни. Творбите на майсторите могат да бъдат видяни времето от 16:00 до 23:00 часа на площад "България"

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини