Берлин: Мястото на Македония е в ЕС

Македония се нуждае от реформи и помирение.

Това каза държавният секретар по европейските въпроси в германското външно министерство Михаел Рот след разговорите си в Скопие с македонския министър на външните работи Никола Димитров. „Тази държава няма нужда от нищо друго, освен от реформите и помирението. Правителството си постави сериозна програма за реформи. Аз мога само да се надявам тези стъпки да бъдат осъществени. Важно е реформите да бъдат проведени в интерес на държавата и нейния народ, тъй като бъдещето на Македония е в ЕС. През изминалата година в Европа беше загубено много доверие и сега е време то да се върне“, заяви още той.

"Новото правителство предприе изключителни мерки, които трябва да възстановят отново доверието с Гърция и България. Според мен това е правилната посока. Това трябваше да стане доста преди. Убеден съм, че правителството в Скопие ще работи в бъдеще за намаляване на напрежението и изграждането на доверие...Никой извън Македония и Гърция не разбира спора, който е абсурден. Трябва да оставим историята в историята и да вървим напред към общото ни бъдеще. Германия е готова да помогне, ако бъде поискана помощ от нас", подчерта германският дипломат.

По отношение на политическия климат секретарят на германското външно министерство изрази необходимост от помирение и връщане на диалога като важен елемент на демокрацията. „Моля ви да работите заедно, да си сътрудничите в интерес на държавата. Процесът на трансформация по пътя към ЕС е тежък, но накрая ще направи възможно хората да получат надежда за по-добро бъдеще в своята страна“, каза още той.

 

Източник: bgnes

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини