Те бягат към Европа. Много от тях никога не стигат.

Миналата година бе една от най-смъртоносните за мигрантите, избрали за бягството си маршрута през Средиземно море. Защо преходът е толкова опасен? Репортерката Клеър Рот разказва от борда на един спасителен кораб:

Спасителният кораб „Life Support“ принадлежи на италианската помощна организация Emergency и патрулира между сицилианското пристанище Катания и Малта. Членовете на екипажа неведнъж са се сблъсквали с преобърнали се плавателни съдове, превозващи мигранти - включително със случаи, в които е трябвало да бъдат спасявани хора, които не могат да движат краката си. Изпадали са и в редица ситуации, в които са се оказвали опасно близо до либийската брегова охрана.

Либийската брегова охрана: охрана на границата, насилие и пари от ЕС

Само няколко часа по-късно поредната такава ситуация е факт - служители на либийската брегова охрана се опитват със сила да превземат спасителен кораб на помощната организация „Лекари без граници“. В продължение на два часа либийците заплашвали спасените бежанци и членовете на екипажа, че ще ги арестуват и ще ги откарат в Либия, разказват пред ДВ представители на организацията.

Никола Селва Бонино от екипажа на „Life Support“ обяснява, че случаи на опасна близост с либийците е имало пет пъти за една година. Либийската брегова охрана се финансира и въоръжава и със съдействието на ЕС. От 2017 година насам Общността е предоставила над 57 милиона евро в помощ на Либия за контрол на нейните граници.
На борда спасените мигранти се проверават в какво здраве саНа борда спасените мигранти се проверават в какво здраве са

Спасени мигранти на борда на „Life Support“ получават медицинска помощСнимка: Clare Roth/DW

От 2015 година насам, след т.нар. „бежанска криза“, държавите от ЕС почти изцяло са прекратили ангажиментите си за търсене и спасяване на бежанци в зоната между южното крайбрежие на Европа и Северна Африка. Тази задача е поета от кораби като „Life Support“.

Тяхната дейност обаче се натъква на критики - някои твърдят, че помощните организации стимулират нелегалните мигранти да дойдат в ЕС. Бежанците, които се опитват да пресекат Средиземно море, разчитат, че ще бъдат спасени от неправителствени организации - като се качат на лодки, за които е ясно, че не могат да издържат пътуването. Досега няма доказателства, че това твърдение отговаря на истината, но именно то се явява основен аргумент на ЕС срещу спасителните мисии.

Оставени да умрат

В ранните сутрешни часове на 16 март „Life Support“ стига до бреговете на Малта и малко след това разбира, че на около 35 морски мили оттам бежански кораб търси помощ. Спасителите откриват бежанците седем часа по-късно - те са 71, в претоварена дървена лодка с повреден мотор. Повечето са млади мъже от Бангладеш, някои са от Еритрея, има и една млада жена.

Бенгалски мигранти на борда на „Life Support „   Снимка: Clare Roth/DW

Много от тях са прекарали месеци в либийски затвори преди пътуването - както разказват на ДВ. Надзирателите ги измъчвали, за което свидетелстват техните травми. „Получавахме храна само веднъж на ден. На тях им е все едно дали си жив или мъртъв“, споделя Меретаб от Еритрея. Хората са прекарали 20 часа в морето без храна и вода. Били сигурни, че ще умрат.

Междувременно „Life Support“ получава сведения за втора бедстваща лодка с бежанци - вероятно тръгнала непосредствено преди тази, която са открили, вероятно превозваща приятели и роднини на хората от първата лодка. Тя би трябвало да е само на пет морски мили разстояние и от „Life Support“ са готови да продължат търсенето, но получават командата да го прекратят - корабът се подчинява на Координационния център за морски спасителни операции в Рим.

Четири дни по-късно съдбата на втората лодка остава неизвестна - екипът на „Life Support“ не получава никаква информация за нея. Възможно е, но е малко вероятно бежанците да са стигнали до Лампедуза. Но може и да са заловени от либийската брегова охрана - а лодката може и да е потънала.

Миналата година бе най-смъртоносната досега за мигрантите, тръгнали по море към Европа от 2017-а насам. За 24 часа „Life Support“ получава цели шест призива за помощ от бедстващи лодки в зоната за издирване и спасяване на бежанци. Но заради наложените ограничения (като например да се прибира в конкретно пристанище, определено от властите) корабът е успял да спаси само една лодка с нейните пасажери. За хората от втората лодка така и не се разбира нищо.

 

Източник: http://www.dw.com

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ва
    Васко
    1 0
    00:38, 3 апр 2024
    Да отиват при Меркел, тук не ни трябват!
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини