„Убийството на Джани Версаче“: различната криминална история

Изображение 1 от 3

    Роден е в Калабрия през 1946 година. Майка му е шивачка на рокли, има по-големи брат и сестра. Докато е още дете, обича да се разхожда в руините на Рим, привлечен от античната архитектура. Там той се впечатлява от изобразената глава на митичната Медуза, символ на красотата и обаянието. Половин век по-късно Медуза струва 600 милиона долара като логото на най-успешната модна компания – "Версаче", а Джани е нейният основател. Роклите му обличат телата на Наоми Кембъл, Мадона, Шер и принцеса Даяна, а в съзнанието му всяка негова рокля прави за сестра си Донатела - неговата муза. Творческият му гений напуска този свят твърде рано, едва на 50 години, прострелян на стълбите на слънчевата му вила в Маями след сутрешната разходка за вестници. От тези стъпала започва историята на втория сезон на „Американска криминална история" - "Убийството на Джани Версаче“ и съответно първият епизод, който имах възможност да гледам на ранна премиера за медиите. Дали този сезон ще бъде добър, колкото първия? Всички предпоставки са налице, но преди това - малко история и контекст.

    Поредицата за най-известните убийства в Америка

    С излизането си през 2016 г. „Американска криминална история: Народът срещу О Джей Симпсън“ се наложи като нещо различно - продукция, която има за цел да разплете по драматичен начин някои от най-големите криминални мистерии в САЩ, започвайки именно с историята на О Джей - една от големите звезди на американския футбол. Продукцията на „Фокс“ беше определена като един от най-добрите криминални сериали в последните години, заслужено спечелвайки голям брой награди, сред които два Златни глобуса – за най-добра женска роля (Сара Полсън) и за най-добър телевизионен сериал. Моделът на режисьора Райън Мърфи е за фокусиране на всеки отделен сезон върху нов разследващ случай и история - подобно на дебютния му сериал „Зловеща семейна история“ (отново на FOX).

    Няма как да разгледаме „Убийството на Джани Версаче“ без сравнение с предното издание на поредицата, както и с книгата, върху която сезонът е базиран. При случая с делото на О Джей фабулното действие бе пресъздадено от игла до конец по видеоматериали от същинското разследване и дело от 1994 г. Чарът на първия сезон беше именно в детайлните възстановки на случките в съда, което придаде на епизодите усещане за т.нар. игрално кино, изготвено почти като документална продукция. В новата част обаче няма как да очакваме такава близост до оригинала и тази разлика се усеща още в началото. Причината е, че някои от основните детайли около случая на Версаче са мистерия, мотивите за убийството – неясни, а историята – непълна. Така новият сезон на "Американска криминална история" се оформя повече като драматична авторска интерпретация, отколкото драматизирана документалистика. А най-интересното ще бъде да видим кои версии за мотива на убийството, извършено от Андрю Кунанан, ще бъдат представени на публиката. Това, разбира се, ще е в центъра на останалите осем епизода.

    Кой уби Версаче?

    По голямата част от теорията за връзката между убиеца и Версаче в сериала е базира на книгата Vulgar Favors: Andrew Cunanan. Автор на произведението е разследващата журналистка Морийн Орт, позната със своите анализи върху живота на звезди като Мадона, Карл Лагерфелд и други. Орт е на мнение, че убийството е породено от желанието на престъпника да бъде забелязан сред обществото. Тъй като застрелването на Версаче е петото и последно убийство на Кунанан, журналистката смята, че това е „перлата в короната“ на неговите деяния. Тази версия обаче е различна от официалната теза на ФБР. Разузнавателният орган твърди, че зад случая се крият лични мотиви, породени от любов, ревност или някакъв вид отношения, които се смята, че Версаче и Кунанан са имали. Предишните жертви на убиеца също са били мъже, по-възрастни от него, с които се смята че Кунанан е имал любовни афери. Друга спекулация на медийни канали по времето на убийствата твърди, че младежът е страдал от психични разтройства и е избирал жертвите си поради хомофобски възгледи. Разбира се, семейството на Версаче отрича всякаква връзка на убиеца с Джани с твърдението, че деянието е извършено от маниакални подбуди.

    Ясно е, че всичките тези интерпретации, както и социалният отзвук, който убийството провокира, е интересен материал за екранизиране. Освен това един от най-ясните акценти, които фабулата ще ни покаже, е некомпетентният начин, по който ФБР се „справя“ със случая. Бюрокрацията, серията от грешки и забавяния позволяват на Андрю Кунанан да се измъква от полицията в продължение на месеци, преди убийството на Версаче. И всъщност инцидентът е можел да бъде предотвратен. Целият този анализ върху случката е документиран в текстовете на Морийн Орт, като предоставя достатъчно материал за девет епизода по 60 минути. Още по-интересно е, че тук отново ще видим в центъра на историята убиеца, макар и по по-различен ъгъл, отколкото в първи сезон на сериала. 

    Игрално - като документално?

    От отправната точка на книгата режисьори и сценаристи ни пренесат в драматичния живот на италианската фамилия, непосредствено след смъртта на Джани Версаче. Няколко са главните лица, които движат историята на сериала. На първо място е самият Джани Версаче, изигран от Едгар Рамирес, познат на публиката от „Ултиматумът на Борн“ и „Критична точка“. Актьорът от Венецуела се превъплъщава в темпераментния дизайнер и до голяма степен е неузнаваем в ролята. Въпреки че епизодът започва в момента на смъртта на дизайнерът, очакваме персонажът на Версаче да се появява и в следващите епизоди в ретроспективни препратки.

    Непосредствено след Джани се нарежда неговата сестра - Донатела Версаче, която от ранна възраст е силно привързана към брат си. В множество интервюта италианката споделя за промяната, която настъпва в живота ѝ, след неговата смърт. „Джани беше душата на тази компания, той бе "Версаче"." От 1997 г. тя е  движещата сила в компанията и неин творчески директор. В сериала ролята на авторитетната Донатела е поверена на Пенелопе Крус - актриса, която няма нужда от допълнително представяне - носителка на награди БАФТА, "Оскар" и "Емпайър". Истината е, че 43-годишната испанка е трансформирана до неузнаваемост в сериала и е сред образите, който бързо пленяват вниманието.

    Винаги ми се е струвало, че изиграването на реален човек е изключително натоварваща задача, камо ли такъв, който още е жив. Пенелопе обаче се справя с това предизвикателство и остава неотразима в своя занаят. Появата ѝ в първи епизод е завладяваща и незабравима. Човек може да усети колко изгубена се чувства Донатела и колко силна е болката ѝ. В такива моменти филмовият анализатор Роджър Ебърт би казал : „... изиграва ролята, все едно самият човек играе себе си“. Сега остава и сценаристите да са си свършили работата и Крус да продължи в същия дух до края на сезона.

    Освен нея друга знаменитост, която има роля в епизодите, е Рики Мартин. Пуерториканският музикант е избран за ролята на ключов персонаж в убийството на Версаче - Антонио да Амико, италианския модел, с когото Джиани Версаче има връзка през последните 15 години от живота си. Да Амико е човекът, който намира простреляния дизайнер и е емоционално най-разтърсен от случилото се.

    Интересно е, че в официалното завещание на Версаче дизайнерът оставя солидна месечна издръжка на своя партньор, както и правото да продължи да обитава вилата във Флорида. Останалата част от фамилията обаче не зачита пълното това и много от завещаните права на Да Амико са отхвърлени от Донатела. Не съм сигурен до каква степен режисьорите на сериала ще проследят страничните теми, съпътстващи убийството, и дали тези случки биха се вързали към криминалната тематика.

    При създаването на игрален филм, който се базира по истински случай, авторът трябва да внимава как третира деликатните теми около главните лица. От една страна са семейството на убития, което заради своя социален статут се е дистанцирало максимално от създателите на сериала, но въпреки това настоява за правилното отразяване на събитията. От друга страна, телевизионната публика е безпощадна и за нея ще е важно доколко сериалът ще постигне „зрелищния“ ефект, с който беше характерен първия сезон.

    В тази насока визуално Райън Мърфи отново доказва, че знае как се снима кино. Още от първия епизод ператорската работа е на най-високо ниво, а играта с ярки цветове се връзва напълно със самия стил на Версаче. Зад камерата е ветеранът в операторското майсторство – Нелсън Краг, отговорен за невероятното заснемане на „Зловеща семейна история“, „В обувките на Сатаната“ (Breaking Bad), както и „От местопрестъплението“. Докато историята на Джани се разплита, кадрите от екрана ни разкриват живота на американския елит през 90-те във Флорида. Живописните плажове, пред които са красивите домове с високи огради - там, където животът на известните личности остава покрит от зоркия поглед на фенове и папараци, търсещи среща с някой от своите идоли. Цялата тази атмосфера на лукс и помпозност се пренася и в самата вила на Версаче. Богатите орнаменти, контрастните цветове и италиански мотиви са като огледало за творчеството на своя собственик. Отбелязвам, че целият сериал е заснет на реалните места, на които са се случили събитията. Да, това е истинската къща на Джани Версаче - от басейна и градината, до стъпалата пред входната врата, завинаги пропити с кръвта на гениалния дизайнер.

    Акцентът върху архитектурата и дизайна на средата, които са в единодействие с музикалния съпровод на сцените, е сред елементите, които ми допаднаха още от този първи час. Тежки италиански балади звучат приглушено, докато La familia Versace обсъждат бъдещето на модната компания в стил „Кръстникът“. Чувството на сериала е тежкарско, но същевременно артистично. Криминално, но разказвателно. Между Милано и Маями, между модата и убийството. Древногръцката трагедия, в която се превръща неговата смърт, не е за изпускане. Премиерата й е на 23 януари по FOX.

    Източник: hicomm.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини