Вдигат акциза за бездимните цигари, браншът възмутен

Повишаването на акциза на бездимните цигари би било безпрецедентно в ЕС, това са бездимни тютюневи изделия и те би трябвало да бъдат облагани по диференциран начин. Това заяви пред bTV Вержиния Джевелекова, представител на вносителите на изделията.

Управляващите от ГЕРБ готвят поскъпване на бездимните цигари, които придобиха популярност у нас през последните месеци. Те искат изравняване на акциза на бездимните изделия с тези на традиционните тютюневи.  От бранша се възмутиха от очертаващата се промяна в разпоредбите в средата на годината, а наблюдатели заподозряха лобистки натиск от страна на производителите на конвенционални тютюневи изделия.

В отговор на въпрос "Вие сте в бранша от дълги години, случвало ли се е по средата на действаща данъчна година да се променят акцизи, Джевелекова заяви:

"Не си спомням да е имало промяна на акцизните ставки действащи в средата на годината. Обикновено това се случва в началото на следващата фискална година, така както бе през 2017 г."

Според нея кутията с бездимните цигари ще поскъпне двойно, ако към цената се прехвърли целия акциз, който се предлага. "Цената няма да е по-малко от 10,00 лева /бел. ред. в момента кутията е 5,50 лв./.

"Вероятно голяма част от настоящите потребители ще се ориентират към по-евтините налични алтернативи, които са извън ЕС. Надяваме се това да не бъде допуснато, защото означава нов феномен на контрабанда на тютюневи изделия, която в момента не съществува. Вярваме, че депутатите ще преосмислят подобно предложение", каза Джевелекова.

Тя допълни, че  дела на тези нови прохождащи изделия е пренебрежимо малък в сравнение с продажбите и с потреблението на всички останали тютюневи изделия. Смятаме, че за съжаление, няма да могат да се постигнат заложените фискални цели, които са споменати към мотивите към законопроекта, категорична е Джевелекова.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини