Органите на здрава жена били присадени на четирима души. И всички те развили рак

Случаите, когато при трансплантации се предава заболяване са изключително редки, но за първи път е регистрирано предаването на рак по подобен път.

Всичките четирима пациенти, получили "заразени" органи, развили рак на гърдата, разказва BBC. Трима от тях починали.

Безпрецедентният случай е описан от екип учени от Германия и Нидерландия и публикуван в American Journal of Transplantation.

Трансплантираните органи са били на 53-годишна жена, която през 2007 год. починала от инсулт. Лекарите не установили никакнви други заболявания, които биха попречили органите ѝ да бъдат присадени.

Били извършени пет трансплантации - донорските бъбреци били присадени на двама души, други нуждащи се получили белия дроб, черния дроб и сърцето.

Всички органи са били изследвани и никакви признаци на рак или друго заболяване не са били открити преди трансплантациите.

Петте реципиенти понесли добре трансплантациите си. Но скоро жената, която получила сърце, починала по други, несвързани с присаждането причини. След 16 месеца пациентката, която получила белия дроб, се оплакала от отпадналост и при извършените изследвания открили ракови клетки в лимфните възли в гърдата ѝ.  Тяхната ДНК показалa, че произлизат от донорския орган. Лекарите не могли да спрат развитието на рака. След около година жената починала от рак на гърдата.

Лекарите се свързали с останалите трима пациенти, получили органи от същия донор. Посъветвали ги да преминат необходимия скрининг и резултатите не показали онкологично заболяване.

Но през 2011 год. клетки рак на гърдата се появили в трансплантирания донорски черен дроб.Реципиентката отказала повторна трансплантации заради възможните усложнения и решила да се бори с рака. Лъчевата терапия отначало изглеждала успешна, но скоро ракът се върнал. Жената починала през 2014 год.

Десният донорски бъбрек бил присаден на 32-годишен мъж. След четири години в донорския орган също били открити клетки рак на гърдата. В този случай поразеният орган бил отстранен.

Пациентът спрял да приема имунодепресанти (които са задължителни след трансплантация, за да не бъде отхвърлен донорският орган) и преминал химиотерапия. Лечението се оказало успешно и до момента, 10 години след трансплантацията, в организма на мъжа не е открит рак.

Пациентката, която получила левия бъбрек, била диагностицирана с рак на гърдата шест години след трансплантацията, през 2013 год. Имало метастази в други органи и жената починала след 2 месеца.

Рискът да се развие рак вследствие трансплантация е изключително малък, около 0,01−0,05%, подчертават авторите на изследването. Правят се маса проверки преди присаждането, но не може да се провери всичко и винаги остава минимален шанс едно или друго заболяване да не бъде забелязано. В случая загиналата жена, очевидно, е имала недиагностициран рак на гърдата и в организма ѝ са се рапространили микро метастази, които е било невъзможно да открият по обичайните методи.

Тъй като след трансплантации всички пациенти приемат имунодепресанти, техните организми не могат да се борят с рака и той се развива безпрепятствено.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини