Десетки хора с увреждания не успяха да подадат документи за винетки - нямало заявления

През днешния ден десетки димитровградчани се наредиха на опашка пред агенцията за „Социално подпомагане“ в Димитровград, за да подадат документи, за да могат да получат полагаемата им се безплатна винетка. За учудване на опашката, която се бе извила преди "социалните" в очакване да заработят от 9:00 часа, човек по човек разбираха, че не могат да подадат документи за винетка, защото агенцият не разполага с бланки, които хората с увреждания е необходимо да попълнят.

На гражданите било обяснено, че трябва да намерят бланка, да я попълнят и тогава ще им приемат документите. Служителите на агенцията изпращали хората към книжарница в града, за да закупят бланки, но пък книжарницата в днешния ден не работела.

Варианта на гражданите, за да си пуснат документите за безплатен винетен стикер, е да свалят  бланка от интернет и да си я попълнят, което за съжаление служителите на агенцията не са съобразили, че могат да направят, за да окажат съдействие на хората с увреждания, въпреки че вината за липсата на декларации в агенцията не е на хората, които се редят на опашки.

В Държавен вестник, бр. 59 от 17.07.2018 г. е обнародвана Наредба за изменение и допълнение на Наредба № Н-19 от 2 декември 2008 г. за условията и реда за освобождаване на лица с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност или вид и степен на увреждане и лица или семейства, отглеждащи деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средно образование, но не по-късно от 20-годишна възраст, от винетни такси при ползване на републиканските пътища. Направените промени оптимизират процеса по отпускане на годишни безплатни винетни стикери и  намаляват административната тежест за хората с увреждания.

Считано от 17.07.2018 г. в сила са следните промени:

         Заявления-декларации за получаване на годишни винетки ще се подават ежегодно в дирекциите „Социално подпомагане“ по настоящ адрес на лицата с увреждания. Годишната винетка е с валидност за срок една година, считано от датата на валидизирането й, посочена от лицата с увреждания.

        С настъпилите промени към заявлението-декларация лицата прилагат копие от свидетелството за регистрация, с което се удостоверява, че лекият автомобил отговаря на изискванията на чл. 10в от Закона за пътищата и копие на ЕР на ТЕЛК/НЕЛК, само в случаите, в които същото не е налично в съответната дирекция „Социално подпомагане“.

         Отпада изискването да се представя копие на застрахователна полица за сключена застраховка „Гражданска отговорност“, като справката ще се извършва служебно.

          При подаване на заявление-декларация за извършване на справка ще представя оригинала на ЕР на ТЕЛК/НЕЛК и оригинал на свидетелство за регистрация „(част I – лице и гръб)“ на лекия автомобил. 

         Заявления-декларации, получени в дирекциите „Социално подпомагане“ по пощата с обратна разписка или по електронен път, ще се завеждат по надлежния ред. Оригиналите на документите за справка ще се представят от лицата в деня на получаване на винетните стикери.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ми
    Мина
    0 0
    15:13, 3 яну 2019
    Дали тези безплатни винетки и помощи за закупуване на автомобил се ползват наистина от хора с увреждане,които имат затруднения да се придвижват, или някой син или внук си шпорят автомобилите и ползват винетките , а болните хора пак се придвижват пеша или с такси.Защо няма изискване , кола с безплатен стикер задължително да обслужва болния , а не да се ползва за ходене на риба,например.
  • 2
    ?
    ?
    0 0
    00:31, 4 яну 2019
    в деня на получаване на винетните стикери...и как по-точно ще си ги получат,нали са електронни
Последни новини