24 °C

Отлагат със 7 месеца прилагането на наредбата за касовите апарати

Сроковете за прилагане на Наредба Н-18 за касовите апарати ще бъдат променени за част от търговците до септември, заяви финансовият министър Владислав Горанов след среща с представители на бизнеса.
 
"Ще търсим решение с бизнеса за прилагане на наредбата. Реалното отчитане на оборотите трябва да бъде решено и процесите да бъдат изсветлени", заяви министър Горанов.

"Конкурентоспособността и плащането на данъците са важни. Голяма част от оборотите се крият и именно това е целта на изменението на Наредба Н-18. Появи се напрежение между НАП и бизнеса, затова се стигна до отлагане на прилагането на наредбата. "Отсрочката с тези 7 месеца е важна и те не трябва да бъдат пропилени, наредбата трябва да стане по-работеща. Разработчиците на софтуера трябва да използват времето, за да я изчистят, а 7-те месеца трасират пътя на приложението й", смята той.
 
"Бизнесът трябва да приеме, че ще прилага документа. Тя няма да се върне назад. Новите правила ще трябва да се прилагат, а бизнесът трябва си плаща данъците", добави финансовият министър Владислав Горанов.

Тази сутрин премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов се срещнаха с представители на бизнеса, за да разговарят за проблемите с приложението на наредбата за касовите апарати в Националната агенция за приходите (НАП).

Българската стопанска камара категорично винаги е заставала на позицията за борба със сивата икономика. Усилието и целта на Наредба Н-18 е нещо, което трябва да приветстваме", коментира председателят на Камарата Радосвет Радев.
 
"Нашите членове работят в бялата икономика и генерирането на субекти от сивата икономика ни прави неконкурентоспособни. Голяма част от притесненията на камарата бяха чути и си казахме при премиера, че тези 7 месеца до влизането в сила на наредбата не трябва да изтекат просто така, а да направим необходимото и двете страни Наредба Н-18 да бъде една модерна, регламентираща фискалните процеси да бъдат коректно отразявани", подчерта Радев.

Според новите изисквания оборотите на фирмите трябва да бъдат отчитани в НАП веднага. До 31 март всички фирми трябва да подменят касовите си апарати или софтуера им. Идеята е оборотите да се отчитат веднага пред данъчните, а не както досега - веднъж месечно.

Във връзка със запитвания от страна на фирми и организации информираме какви са договорените с Министерството на финансите срокове по Наредба Н-18.

31.03.2019 г.:

  • Търговците, които не използват СУПТО (софтуер за управление на продажбите в търговските обекти) и са регистрирани по ДДС, трябва да подменят касовите си апарати;
  • Бензиностанциите трябва да започнат да издават разширени фискални бонове с данни за начислени данъци, акцизи и др. ставки върху горивата

30.06.2019 г.:

  • Търговците, които не използват СУПТО и не са регистрирани по ДДС, трябва да подменят касовите си апарати;
  • Бензиностанциите трябва да подменят своите ЕСФП (електронна система с фискална памет)

30.09.2019 г.:

  • Търговците, които ползват СУПТО, без значение дали са регистрирани по ДДС, трябва да изпълнят изискванията на Наредбата, вкл. подмяна на фискалните си устройства и свързването им със съответния СУПТО.

31.12.2019 г.:

  • Ползвателите на ИАСУТД (интегрирана автоматизирана система за управление на търговската дейност) трябва да приведат дейността си в съответствие с изискванията на Наредбата.

Очаква се срокът 30 септември да бъде утвърден официално в Наредба Н-18 до две седмици. Междувременно, с участието на браншови организации стартира работа по същностни промени в Наредбата, насочени към нейното модернизиране и позволяващи ефективното й приложение. С ключовите направления на промените можете да се запознаете ТУК.


Източник: dariknews.bgКоментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Dimitrovgrad.bgvesti.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 27.06.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини