Буря остави 200 000 френски домакинства без ток

Ураганни ветрове и зимни бури бушуват в Европа през последната седмица, събаряйни дървета и прекъсвайки тока.

Близо 200 хиляди домакинства са останали без електричество в западната част на Франция. 42 френски департамента са поставени под оранжева тревога заради силната буря, която се придвижва през Франция, съобщи френският вестник „Фигаро”, цитиран от "Фокус". Ветрове със скорост 115 км/ч се придвижват от региона Бретан към северната част на страната. В региона Лорен тази сутрин вятърът е достигал до 100 км/ч.

Заради бурята товарен кораб, плаващ под малтийски флаг и пренасящ баластра, е заседнал край бреговете на Бретан и е започнало изтичане на гориво, което е замърсило брега, съобщи АФП. Образувало се е петно с дължина 1 километър и ширина около 5 метра. Местните власти за предприели мерки за обиране на разлива и изпомпване на останалото гориво от кораба. 19-членният екипаж е евакуиран от плавателния съд.

Очаква се източната част на Франция да бъде засегната от силни дъждове, а в планините се очакват валежи от сняг. Докато в региона Пеи дьо ла Лоар железопътният транспорт е напълно парализиран, в Бретан възпрепятстването на трафика е частично.

Засега няма информация за жертви на лошото време. В департамент Ванде се извършва превантивна евакуация заради риска от заливане на домовете, които са разположени под морското ниво.

В края на ноември стотици хиляди жители на Полша, Естония и Литва останаха без ток заради урагана, връхлетял региона. Двама души загинаха, а други двама изчезнаха по време на буря, която удари югозападната част на Норвегия.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини