Силна буря връхлетя Северна Италия, езерото Комо излезе от коритото си

Силна буря в Италия наводни центъра на Милано, а езерото Комо преля, предаде Си Ен Ен.

Италианската агенция за гражданска защита съобщи, че Севезо - река, която минава през общините Комо, Монца, Брианца и Милано - също е излязла от коритото си.

Публикации в социалните мрежи показват наводненията в части от Милано, където са наводнени подземни гари и пешеходни подлези.

Градският съветник по безопасността Марко Гранели заяви, че ветровете са повалили дървета, съборили са скелета и са откъртили керемиди. Електричеството е прекъснато в няколко части на града като предпазна мярка, докато властите работят за почистване на прекъснати електропроводи.

Тоскана, Централна Италия, също е засегната от обилни валежи. Еудженио Джани, кмет на региона, съобщи, че Тоскана е наводнена, паднали са дървета и свлачища. Дърво е паднало върху кола в движение, но шофьорът е невредим.

Венеция се е разминала на косъм от наводненията, според кмета на града Луиджи Бруняро.

По думите му без системата MOSE от шлюзове, която е била активна през цялата нощ и през целия ден, 70% от сградите са щели да бъдат под вода. MOSE, който се състои от 78 шлюза между системата от градски лагуни и Адриатическо море, е в действие от 2020 г.

През останалата част от седмицата се очакват валежи в цялата страна. Италианската агенция за гражданска защита постави всички райони на региона Венето, включително Венеция, под червена тревога до 1 ноември. Шест региона на север са под оранжева тревога от следващо ниво, а 11 региона са под жълта тревога през следващите 24 часа.

Бурята идва по време на натоварения празничен сезон, като повече от 8 милиона италианци се очаква да пътуват през седмицата.

През май наводненията в северната италианска област Емилия Романя убиха най-малко 14 души. Повече от 20 реки излязоха от коритата си, причинявайки стотици свлачища, потапяйки домове и опустошавайки земеделски земи.

 

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини