Доцент: На 1000 раждания в Хасково има 300-400 аборта

Доцент Щерев ще повишава квалификацията на хасковските АГ-лекари

На 1000 раждания в Хасково вероятно се падат 300-400 аборта и поне по 30 извън маточни бременности предположи изтъкнатия капацитет в гинекологията доцент д-р Атанас Щерев. С нова лапароскопска и хистероскопска апаратура, всички проблемни ситуации могат да се лекуват в хасковското АГО вместо да се препращат към Пловдив и София.

За повишаване квалификацията на лекарите пък, МБАЛ-Хасково и д-р Щерев организират цикъл от 7 лекции, които ще носят акредитационни точки на местните специалисти. Клиниката на Щерев в София, вече е акредитирана за учебна работа в Министерството на образованието и Асоциацията за репродуктивно здраве. Доцентът ще гостува всеки месец в Хасково, като поне един ден от визитите му, ще е посветен на прегледи на местни пациентки с АГ и репродуктивни проблеми. Щерев ще работи и за създаване тук на филиал на клиниката му, която е специализирана в изкуственото оплождане, така наречената ин витро технология. Именно доцентът я вкарва и развива за пръв път в България.

Първата лекция на д-р Щерев бе на тема животозастрашаваща загуба на кръв при раждане и мерките, които трябва да се вземат. Процентът на подобни кръвотечения не е висок, движи се около 1 % за страната и за Хасково/ 10 на 1000 раждания/. Щерев обаче предупреди, че АГ специалистите подценяват проблема: „Родилките имат по 1.2 литра кръв повече от не бременна жена и това ни успокоява“. Но когато възникне кръвотечение то много рядко се овладява лесно. Затова спецът препоръча цифрата на кръвозагубата да се умножава по 2. Например при нормално раждане се губят между 300 и 500 милилитра кръв, за да са по-спокойни, лекарите да очакват двойна кръвозагуба за да могат да реагират бързо.

Доцентът представи формули за изчисляване на кръвния обем на жената, за да се преценят рисковете при раждане. Например-килограмите на бъдещата родилка по 50 милилитра. Тоест -70 килограмова жена има 3.5 литра кръв в организма, а преди раждане я увеличава с литър и 200 ,но е не-повече от 8-9% от общото тегло. „Колеги, по добре да знаем тези работи и да ги приемаме за достоверни вместо да се опитваме да ги отхвърлим, позовавайки се на практиката си“ предупреди Щерев като посочи, че изследванията са правени в престижни американски и европейски университетски центрове.

Обществото не е склонно да приема смърт на родилка макар процентът в България да е 6-12 смъртни случая на 100 000 раждания. Преди 30 години той е бил стряскащите 70 на 100 хил.

Г.Христов

Дпецът бе представен от замдиректора на МБАЛ д-р Мариян Запрянов
Присъстваха и лекари от други отделения
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини