Хасково поема нов дълг от половин милион лева

Община Хасково да изтегли нов кредит от 500 000 лева гласува днес общинският съвет. Предложението бе на кмета Георги Иванов. Той обясни, че става въпрос за така наречения „револвиращ кредит“, който общината тегли всяка година, за да покрива временен недостиг за различни плащания.

Дебатите бяха бурни и разгорещени. Антон Иванов от групата на ГЕРБ посочи, че според чл. 12 от закона за общинския дълг общините не могат да поемат нови борчове, ако вноските по тях надвишават 15 процента от собствените годишни приходи, плюс общата изравнителна субсидия от държавния бюджет.

Съгласно отчета за 2011 година собствените приходи на община Хасково са били 17 185 811 лева, а общата изравнителна субсидия – 1 388 500 лева, или общо 18 574 311 лева, пресметна Антон Иванов. 15 процента от тази сума са около 2.7 млн. лв., тоест по закон това е таванът за разрешения дълг. Сумата на вноските по двата кредита – инвестиционният от 20 млн. и краткосрочният от 809 000 лева е 3 082 000 лева, посочи той. С други думи ние вече сме прекрачили лимита, а сега искаме да да го надвишим с още половин милион, допълни той.

Този закон много го обичате, скочи кметът Георги Иванов. А аз да попитам тези закони не важат ли за правителството? Защо не ни връщат 2.5 млн. лева по проекта за 10-те милиона. Общината е платила на фирмите от собствения си бюджет, за да спази сроковете и да не изгуби финансирането, а ми казват, че националният фонд е празен и не могат да ни възстановят сумата. Върнете ми тези 2.5 млн. лева и няма да има нужда да се тегли нов кредит, призова той. Кметът поиска съветниците да се отнесат към въпроса по човешки и да помислят, че трябва да се плаща храната на децата в детските градини, а не толкова да спазват буквата на закона.

Последваха взаимни нападки и персонални обвинения. Иван Иванов от кметската коалиция пък посочи, че това е револвиращ кредит, който ще се превърне в дълг само ако бъде усвоен.

След предложението на бившия шеф на ОбС Делян Делчев за прекратяване на дебатите предложението за нов борч от 500 000 лева бе утвърдено.

Тодор Кръшков

Антон Иванов
Кметът Георги Иванов
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини