За кучетата и хората – 10 години по-късно (18+)

Започват снимките на най-новия документален филм на режисьора Стилиян Иванов "За кучетата и хората – 10 години по-късно"


"Интелектът и духовността на човека се мерят по състраданието, което може да изпитва към тези, които зависят от него!"

За изтеклите 10 години положението в страната не се е променило. Кървавият бизнес продължава. Страдат хората. Страдат и животните. Филмът ще изследва няколко факта, като на пример:


1) През 2008 г БАН и неправителствената организация “Четири лапи” проведоха независимо един от друг преброявания според, които популацията на бездомни псета в София бе 11 300 бр. Стратира се програма, която за две години, чрез кастрация и връщане по места, намали популацията на 8 500 бр. Лекарите работещи по това време в Общинско предприятие “Екоравновесие” бяха на граждански договори и получваха пари според броя на кастрираните кучета. Екипите, които ловяха помиярите бяха 4 или повече.

2) Изведнъж лекарите минаха на трудови договори и получваха заплати независимо от това дали са кастрирали или не. Същевременно ловджийските екипи намаляха на половина! Дали някой в общината не се уплаши, че се зададе краят на “кучешкия проблем”?

И още няколко числа:
1) За изтеклия период от близо 4 години, общината е изхарчила около 4 000 000 лв. за справяне със скитащите четириноги.


2) По изчисления на различни ветеринарни лекари и еколози необходимата сума за кастрация на едно животно не надхвърля 90 лв.


Чрез проста математическа операция наречена делене всеки от вас може да установи, че срещу похарчените милиони левове (данъци от жителите на столицата) е трябвало да бъдат кастрирани 44 444 кучета т.е. само с парите на София е можело да се кастрират всички бездомни кучета.


Продължението на документалната трилогия има за цел да потърси обяснение защо вече 4 години кметовете в България отказват да спазват законите на страната? Общините похарчиха милиони без да успеят да пресекът истинските източници на кучешки популации - стопански дворове, строежи, складове, цигански махали, къщи и т.н. Законът изисква всички кучета да бъдат кастрирани и регистрирани. Прилагайте го, госпожи от общинската управа! Вместо да пилеете време и пари на вятъра, организирайте хайки по тези места, изловете кучетата и така ще решите проблема. Това е валидно за цялата страна, защото иначе е преливане от пусто в празно.


И на края, филмът ще потърси обяснение дали липсата на лична изгода в общинарите не е съществената причина за отказа от неприлагането на сегадействащия закон и опит той да се промени, така че още по-големи суми да потекът към нечии джобове?

ВНИМАНИЕ: Част от кадрите съдържат сцени на насилие. Видеото не се препоръчва за лица под 18 години, както и за хора, чувствителни към кадри, показващи кръв, смърт и насилие!

Откъс от филма „За кучетата и хората“ 2002 г.:

Стилиян Иванов пред БНР "За кучетата и хората десет години по късно" Програма Хоризонт "Преди всички":

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини