Създателят на Linux номиниран за Наградата за технология на хилядолетието

Създателя на Linux ядрото Линус Торвалдс е номиниран за Наградата за технология на хилядолетието (Millennium Technology Prize 2012), официално оповестиха от финландската Технологична академия, която е учредител на наградата.

За 2012 год. номинираните са двама. Вторият претендент е японският учен Синая Яманака. За приноса му в създаването на индуцирани стволови клетки. Те имат качествата на ембрионалните стволови клетки, но могат да бъдат получени по изкуствен път.

Торвалдс е номиниран за създаването на Linux ядрото: "Постиженията на Линус Торвалдс са повлияли компютърните мрежи, разработката на приложения и по принцип „отворения web” и се използват от милиони хора”.

Тържествената церемония, на която ще бъде обявен носителят на наградата ще е в Хелзинки на 13 юни. Наградата Millennium Technology Prize, която е над милион евро, се връчва на всеки 2 години по традиция от президента на Финландия. Според регламента тя се присъжда за постижения, които са променили живота на хората и да дали тласък за по-нататъшни изследвания.

През 2006 г. за приноса му за създаването на web наградата получи сър Тим Бърнърс-Лий, през 2008 - биотехнологът Роберт Лангер, през 2010, за разработката на слънчеви батерии от ново поколение - Михаел Гретцел.

Мира Захариева

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини