Скандал! Според турски учебник част от България е турска

Учениците в Истанбул са получили мултимедийни учебни пособия, от които става ясно, че територията на Турция включва цяла Армения, някои региони на Ирак, райони на България, гръцката част на остров Кипър и райони на Грузия. Според авторите на учебното съдържание Батуми е изконно турски град, който се намира в състава на Грузия, предаде „Кавказкий узел”.

Министерството на външните работи на Грузия обяви, че ще провери информацията. От турската страна казват, че е станала грешка.

В регионалното просветно ведомство в Истанбул били шокирани от случилото се и недоумявали откъде се е появило учебното помагало.

По данни на турския вестник „Милиет” „актуалната карта” на Турция е включена в компактдиск, изготвен в рамките на национална образователна програма на министерството на образованието. В рамките на програмата се раздават безплатни учебни материали и се организират специални отворени уроци за децата и техните родители.

Миналата седмица вицепремиерът на Турция Бюлент Арънч е заявил е Тбилиси, че е "недопустимо, да се разпространяват подобни помагала" и е поискал подробна информация по въпроса. Той е заявил, че пръв е научил информацията и е уверен, че просто е станала грешка.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини